Probiotyki w walce z próchnicą u dzieci

dentonet.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: Probiotyki w walce z próchnicą u dzieci


Czy połączenie probiotyków i prebiotyków może pomóc chronić najmłodszych przed próchnicą? Zespół prof. Céline Lévesque z Uniwersytetu w Toronto ma przekonanie, iż tak. Naukowcy opracowują synbiotyki, które mogą wspierać zdrowie jamy ustnej dzieci w prosty i dostępny sposób – choćby poprzez codzienną dietę.

Badacze z Wydziału Stomatologii Uniwersytetu w Toronto opracowują sposób wykorzystania probiotyków w profilaktyce próchnicy dziecięcej. Prof. Céline Lévesque i jej zespół z Wydziału Stomatologii Uniwersytetu w Toronto koncentrują się na synbiotykach – połączeniu probiotyków i prebiotyków, które współdziałają w przewodzie pokarmowym i mogą wspierać rozwój korzystnych mikroorganizmów.

Jednym z głównych problemów przy stosowaniu probiotyków w stomatologii jest fakt, iż nie utrzymują się one w jamie ustnej na tyle długo, by zapewnić trwały efekt ochronny. W swoich badaniach prof. Lévesque wykazała, iż Streptococcus salivarius – przyjazna bakteria naturalnie obecna w jamie ustnej, a także w mleku matki – może stać się podstawą skutecznego preparatu synbiotycznego.

Naszym celem jest stworzenie mieszanki zawierającej żywe bakterie probiotyczne oraz naturalne lub syntetyczne składniki żywności, które będą modulować mikrobiom w sposób korzystny dla organizmu – wyjaśnia prof. Lévesque.

Próchnica – najczęstsza choroba wieku dziecięcego

Projekt jest finansowany przez Canadian Institutions of Health Research. Badacze sprawdzają, które materiały najlepiej wspierają rozwój korzystnych bakterii, analizują działanie probiotyków w organizmie oraz prowadzą badania przedkliniczne nad ich potencjalnymi efektami zdrowotnymi.

Zdrowie jamy ustnej ma fundamentalne znaczenie. Niestety, choroby jamy ustnej – a szczególnie próchnica – są najpowszechniej występującymi problemami zdrowotnymi na świecie – podkreśla prof. Lévesque.

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), próchnica dotyczy choćby 90% dzieci w wieku szkolnym. Jej główną przyczyną jest nadmierne spożycie cukru, które zaburza naturalną równowagę mikrobiomu jamy ustnej. Szacuje się, iż ponad 500 mln dzieci na świecie cierpi z powodu nieleczonej próchnicy. Schorzenie to prowadzi do przewlekłego bólu, utrudnia rozwój mowy, zaburza funkcje żucia, a w konsekwencji negatywnie wpływa również na dobrostan emocjonalny.

Szczególnie narażone są dzieci z grup mniejszościowych i społeczności o niskim statusie ekonomicznym – dodaje badaczka. – W wielu regionach ograniczona dostępność stomatologów i placówek opieki zdrowotnej dodatkowo utrudnia dostęp do leczenia. Dlatego WHO apeluje o zmianę podejścia: od leczenia chorób jamy ustnej ku ich skutecznej profilaktyce.

Probiotyki w codziennej diecie dzieci

Zespół prof. Lévesque próbuje odpowiedzieć na to wyzwanie poszukując rozwiązania, które może pełnić rolę prostej i dostępnej strategii profilaktycznej. Badacze chcą stworzyć preparat probiotyczny możliwy do podania w produktach codziennej diety, takich jak mleko czy jogurt.

Projekt realizowany jest we współpracy z międzynarodowymi organizacjami, m.in. Yoba for Life, która wspiera społeczności w regionach o ograniczonych zasobach. – Jestem ogromnie wdzięczna, iż mogę pracować z tak pełnym pasji i utalentowanym zespołem badaczy. Naszą wizją jest rozwój nauki w służbie człowieka: poprawa jakości życia dzieci, wspieranie ich wzrostu, nauki i rozwoju oraz redukcja globalnego obciążenia chorobami jamy ustnej, niezależnie od miejsca zamieszkania – podsumowuje badaczka.

W Polsce próchnicę ma 40% trzylatków i 76% sześciolatków. Na te statystyki wpływa zarówno nieprawidłowa higiena jamy ustnej, jak i dieta, w której znajduje się wiele produktów zawierających cukier. – Cukier w żywności jest wszędzie. Znajduje się adekwatnie we wszystkich przetworzonych produktach, które spożywamy, choćby w takich, w których się go nie spodziewamy – mówi mgr Paulina Mintzberg-Wachowicz, licencjonowana higienistka stomatologiczna, prezes Sekcji Profilaktyki i Promocji Zdrowia PTS-u, edukatorka szkolna, wolontariuszka Fundacji Wiewiórki Julii, autorka artykułów z zakresu profilaktyki stomatologicznej.

Źródło: https://www.utoronto.ca

Idź do oryginalnego materiału