Czy dieta może wpływać na zaburzenia TMD?

dentonet.pl 14 godzin temu
Zdjęcie: Czy dieta może wpływać na zaburzenia TMD?


W swoim badaniu naukowcy z Portugalii, Hiszpanii, Brazylii oraz Szwecji wykazali, iż niewłaściwa dieta – podobnie jak niedobory żywieniowe – mogą mieć wpływ na rozwój zaburzeń skroniowo-żuchwowych (TMD). Praca poświęcona temu zagadnieniu została opublikowana 17 września w „BMC Oral Health”.

Zdaniem autorów badania, pacjenci zmagający się z TMD częściej sięgają po produkty o niskiej wartości odżywczej, a także po żywność sprzyjającą stanom zapalnym – przede wszystkim ultraprzetworzoną, bogatą w tłuszcze trans i cukry rafinowane.

– Nasze badanie wskazuje, iż jakość diety to najważniejszy element mechanizmów leżących u podstaw bolesnych postaci zaburzeń skroniowo-żuchwowych – napisali autorzy z zespołu kierowanego przez dr Camilę Cury Marques z Egas Moniz School of Health and Science w Portugalii.

Ocena stanu prawie stu pacjentów

W badaniu przekrojowym uczestniczyło 92 pacjentów stomatologicznych z Portugalii i Hiszpanii w wieku od 20 do 50 lat – zarówno z rozpoznaniem TMD, jak i bez tego rodzaju dolegliwości. Uczestnicy odbyli jedną wizytę, podczas której przeprowadzono badanie przesiewowe przy użyciu kwestionariusza TMD Pain Screener według Diagnostic Criteria for TMD (DC/TMD).

Osoby, które udzieliły co najmniej jednej pozytywnej odpowiedzi, zostały poddane pełnej ocenie DC/TMD, natomiast uczestnicy, którzy udzielili wyłącznie odpowiedzi negatywnych, zostali przypisani do grupy kontrolnej. Ból mierzono dzięki skali charakterystycznej intensywności bólu z gradacyjnej skali bólu przewlekłego oraz testu progu bólu uciskowego przy użyciu cyfrowego algometru.

Nawyki żywieniowe uczestników oceniono metodą 24-godzinnego wywiadu żywieniowego. Analizę przeprowadzono z wykorzystaniem poniższych narzędzi:

Indeks Zdrowego Odżywiania (HEI): ocena stopnia zgodności diety z wytycznymi żywieniowymi oraz spożycia głównych grup produktów;

Dietetyczny Indeks Zapalny (DII): ocena potencjału pro- lub przeciwzapalnego diety;

Kwestionariusz Oceny Przestrzegania Diety Śródziemnomorskiej (MEDAS): ocena częstotliwości spożywania głównych produktów diety śródziemnomorskiej, takich jak oliwa z oliwek, chude mięsa czy produkty pełnoziarniste.

Wyniki badania

Wykazano, iż pacjenci zmagający się z zaburzeniami TMD mieli niższy wynik indeksu HEI w porównaniu z grupą kontrolną, co oznaczało gorszą jakość diety. Przyjmowali też mniej witaminy C i witaminy B12, a ich dieta zawierała więcej węglowodanów. Nie odnotowano istotnych różnic w wynikach DII ani MEDAS. Jednak niski wynik HEI był wyraźnie powiązany z występowaniem TMD.

Autorzy pracy „Is there a link between diet and painful temporomandibular disorders? A cross-sectional study” przyznali, iż ich badanie miało także ograniczenia. Dietę oceniano na podstawie jednego 24-godzinnego wywiadu żywieniowego, co mogło powodować błędy pamięciowe i nie uwzględniać sezonowych zmian w jedzeniu.

Do gabinetów stomatologicznych – zarówno ogólnych, jak i np. protetycznych oraz chirurgicznych – zgłasza się coraz więcej pacjentów z dolegliwościami bólowymi w obrębie mięśni żucia. – Jako lekarze stomatolodzy musimy być przygotowani na pomoc takim pacjentom – mówi dr hab. n. med. Aleksandra Nitecka-Buchta, specjalistka protetyki stomatologicznej, prezes Polskiego Towarzystwa Dysfunkcji Narządu Żucia, wykładowca w Katedrze i Zakładzie Dysfunkcji Narządu Żucia Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.

Źródła: https://drbicuspid.com/

https://bmcoralhealth.biomedcentral.com/

Idź do oryginalnego materiału