Rzeżucha to dla wielu osób nieodłączny symbol świąt wielkanocnych. Niewielkie, zielone listki wyrastają z ziarenek położonych na wilgotnej wacie czy też ligninie. To element świątecznych dekoracji, który kojarzy się z odrodzeniem i budzącą się do życia przyrodą. Zaraz po świętach rzeżucha odchodzi jednak w zapomnienie. A szkoda, gdyż pełna jest witamin i cennych adekwatności zdrowotnych.
Rzeżucha — wielkanocna ozdoba pełna dobroci
Tradycja siania rzeżuchy na Wielkanoc sięga już dawnych czasów i silnie związana jest z symboliką wiosny, czyli odrodzenia, świeżości i nadziei. Należy do rodziny kapustowatych i choć wygląda dość niepozornie, wyróżnia się oryginalnym zapachem i dość pikantnym smakiem. zwykle na wielkanocnym stole pełni funkcję ozdoby bądź jako dodatek do jednego z dań. Można ją zasiać choćby na kilka dni przed świętami, gdyż charakteryzuje się szybkim tempem wzrostu.
Mało osób zdaje sobie jednak sprawę, iż w tych niepostrzegalnych listkach kryje się tak wiele dobrego. Rzeżucha jest bowiem bogatym źródłem witamin, takich jak A, C, K i witaminy z gruby B, a także minerałów, wśród których wymienia się żelazo, wapń, mangan, cynk czy jod. Nie można nie wspomnieć także o kwasie foliowym.
Dodatkowo to źródło błonnika i antyoksydantów, które wspierają odporność oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Tym samym niepozorna rzeżucha, która zyskuje popularność wyłącznie w okresie Wielkanocny, powinna znaleźć stałe miejsce w diecie jako źródło wielu cennych składników odżywczych.
Zobacz także: To ciasto to mój pewniak na Wielkanoc. Goście nie kończą na jednym kawałku
Na co pomaga rzeżucha? Naturalne wsparcie codziennej diety
Poprzez tak bogaty skład rzeżucha wspiera organizm wielotorowo. Może przynieść między innymi korzyści osobom, które cierpią na problemy trawienne, gdyż pobudza apetyt, a także wspomaga trawienie. Wspiera także metabolizm, przez co powinny się nią zainteresować osoby będące na diecie. Dodatkowo wykazuje działania moczopędnie, dlatego polecana jest osobom zmagającym się z chorobą nerek.
Rzeżucha poprzez swój skład dobra jest także dla osób z anemią, chorobą wieńcową, zaburzeniami krążenia, niedoczynnością tarczycy, a także z reumatyzmem. Co ciekawe, nasiona rzeżuchy połączone z miodem wykazują działanie wykrztuśne, przez co okazują się być pomocne przy infekcjach dróg oddechowych.
Dzięki obecności witaminy A rzeżucha wpływa na zdrowie skóry i wzorku. Poprzez antyoksydanty chroni także skórę przed uszkodzeniami i przedwczesnym starzeniem się. Dodatkowo wykazuje adekwatności przeciwtrądzikowe i nawilżające, dzięki czemu poprawia wygląd skóry, a także włosów i paznokci. Z kolei witamina C stymuluję produkcję kolagenu, tak cennego w kontekście elastyczności skóry.
Warto więc rzeżuchą interesować się przez cały rok, a nie tylko w okresie Wielkanocy. To pełen składników odżywczych element diety, po który dobrze sięgać regularnie. Zwłaszcza iż można ją dodać niemal do każdego dania. Pasuje, chociażby do zup, serów czy sałatek. Co ciekawe, można ją jeść surową, ale także i po ugotowaniu.
Może cię zainteresować: Są zdrowe i smaczne, ale te osoby powinny ich unikać. Sprawdź, czy rzodkiewki są dla ciebie
Zobacz też:
Ta wielkanocna sałatka nie musi się przegryzać. Zrobisz ją na ostatnią chwilę
Do klasycznej sałatki dodaj na święta ten składnik. Goście zaniemówią z wrażenia
Ta karpatka nie ma ani grama cukru, a smakuje doskonale. Idealna na święta bez zbędnych kilogramów