Tego nie rób na godzinę po posiłku. Unikniesz bólu brzucha i wzdęć

zdrowie.interia.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: INTERIA.PL


Przejedzenie, spożywanie pokarmów ciężkostrawnych lub ostrych ale także predyspozycje do wzdęć czy choroby czynnościowe układu pokarmowego mogą powodować, iż po posiłku pojawia się dyskomfort, uczucie przelewania oraz bóle brzucha. Dolegliwości mogą trwać choćby kilka godzin, dlatego warto wspierać się domowymi sposobami, by je złagodzić. Jak poradzić sobie z bólami brzucha? Na liście nie tylko krople żołądkowe czy napary ziołowe.


Bóle brzucha po posiłku - skąd się biorą?


Dyskomfort po jedzeniu może być spowodowany spożyciem zbyt obfitego posiłku, a co za tym idzie - rozciągnięciem ścian żołądka i wydzielaniem dużej ilości kwasu solnego. Oprócz bólu, może pojawić się także zgaga (uczucie pieczenia) oraz uczucie ciężkości.
Dodatkowo procesy fermentacji zachodzące w jelitach prowadzą do wzdęć, którym towarzyszy zwiększony obwód brzucha i uczucie kłucia czy przelewania się w brzuchu.


Za objawy ze strony przewodu pokarmowego może odpowiadać także zespół jelita drażliwego, w którym dochodzi do zaburzeń motoryki jelit i mikrobioty jelitowej. Reklama


Inne przyczyny bólu brzucha - jak je rozpoznać?


Bóle brzuch mogą występować w refluksie żołądkowo-przełykowym, co w połączeniu z obfitym lub ciężkostrawnym posiłku, może prowadzić do zarzucania treści żołądkowej do przełyku, powodując zgagę, uczucie pieczenia w jamie ustnej oraz kwaśny posmak.
Inną przyczyną mogą być także bóle menstruacyjne u kobiet, wynikające ze skurczów macicy.
Inne bóle, nawracające lub utrzymujące się kilka dni lub tygodni, promieniujące do pleców, pod łopatkę lub w okolice żeber, mogą wynikać z chorób związanych z wątrobą lub trzustką i zawsze wymagają konsultacji z lekarzem.


Ból, który pojawia się nagle, jest ostry i przeszywający, powodujący osłabienie, zimne poty, zawroty głowy a choćby krwawienie - zawsze wymaga natychmiastowego wezwania pogotowia ratunkowego.


Domowe sposoby na ból brzucha


Bóle brzucha, które nie wymagają interwencji lekarskiej, można łagodzić domowymi sposobami. Poprawiają one perystaltykę jelit, usprawniają trawienie oraz działają rozkurczowo na mięśnie gładkie.
Jak pomóc sobie, gdy dopadnie nas ból brzucha?
Letnia woda z cytryną i ocet jabłkowy
Te dwa napary doskonale pobudzają układ trawienny i łagodzą takie objawy, jak wzdęcia oraz gazy. Woda z dodatkiem cytryny pobudza wydzielanie żółci i kwasów żołądkowych, dzięki czemu proces trawienia jest sprawniejszy. Woda z cytryną poprawia także perystaltykę jelit, co zapobiega zaparciom.


Ocet jabłkowy rozcieńczony w wodzie "zakwasza" żołądek, to znaczy pobudza go do wydzielania soków trawiennych, dzięki czemu żołądek opróżniany jest szybciej. Picie wody z octem może zapobiegać uczuciu ciężkości po posiłku. Te dwie metody stosować można zarówno po przejedzeniu, gdy chcemy zmniejszyć uporczywe dolegliwości, ale warto też o nich pamiętać jeszcze zanim zaczniemy się obficie posilać, np. przed uroczystością lub świętami.
Termofor i aktywność fizyczna
Ciepłe okłady i ruch działają rozkurczowo na mięśnie gładkie i pobudzają pracę jelit. Miejscowe ogrzanie brzucha poprawia także przesuwanie się gazów w jelitach, co pozwoli zniwelować nieprzyjemne wzdęcia, a w przypadku bólów menstruacyjnych zmniejszy siłę skurczów, ograniczając ból.
Jeśli ból spowodowany jest przejedzeniem, warto wykonać kilka prostych ćwiczeń. Doskonałym rozwiązaniem będzie spacer po posiłku, który pobudzi jelita do pracy i usprawni przesuwanie się pokarmu w układzie pokarmowym, ale równie skuteczne będą proste ćwiczenia jogi, np. wykonanie kociego grzbietu.
Innym sposobem na pobudzenie jelit będzie oddychanie przeponowe. Wystarczy na kilka minut skoncentrować się na oddechu w taki sposób, by odbywał się on torem brzusznym. Przepona, mięsień, który oddziela narządy klatki piersiowej od jamy brzusznej, będzie mogła "masować" jelita i pobudzić je do pracy. Ponadto wytworzone w jamie brzusznej ciśnienie również zadziała wspierająco na pracę układu pokarmowego.


Imbir, mięta i koper włoski
Popularną, domową metodą na przejedzenie i wzdęcia, jest picie ziołowych naparów. Niektóre zioła mają udowodnione działanie rozkurczowe i wspierające trawienie. jeżeli wiemy, iż po obfitym posiłku mamy predyspozycje do dolegliwości żołądkowych, warto, by w naszej kuchni zawsze zalazły się: imbir, mięta i koper włoski.
Udowodniono, iż imbir pobudza do pracy żołądek, jelita oraz trzustkę a także zawiera substancje, które uczestniczą w trawieniu białek i tłuszczów. Jest szczególnie zalecany po ciężkostrawnym posiłku, po spożyciu alkoholu oraz po zjedzeniu dużej ilości tłuszczów.
Mięta pieprzowa zawiera mentol, który działa rozkurczowo na żołądek i jelita i pobudza wydzielanie żółci.


Koper z kolei bogaty jest w olejki eteryczne, takie jak anetol, fenchon, estragol, które redukują nagromadzone gazy - będzie on zatem doskonałym wyborem dla osób, które po posiłku cierpią z powodu wzdęć.


Jak uniknąć bólu brzucha po jedzeniu?


Jeśli planujemy obfity posiłek, warto wcześniej zadbać o swój układ pokarmowy. najważniejsze będzie spożywanie odpowiedniej ilości wody, która zapobiega m.in. zaparciom i pobudza układ trawienny do pracy.
Należy jeść przede wszystkim powoli i uważnie - zmniejszymy ilość powietrza w przewodzie pokarmowym i tym samym zmniejszymy ryzyko wzdęć. Warto wybierać potrawy lekkostrawne, gotowane, pieczone lub grillowane, a nie te smażone na tłuszczu.
Ważne jest, by w trakcie posiłku nie popijać zbyt dużą ilością płynów, a zwłaszcza napojami gazowanymi.
Po spożytym posiłku należy unikać pozycji leżącej przez minimum godzinę. Może to spowolnić trawienie i przyczynić się do występowania nieprzyjemnych objawów.
Źródła:
https://diety.nfz.gov.pl/images/ebooki/ebook-terapeutyczny-zywienie-ibs-online.pdfJackowska A, Łukaszyk A. Wzdęcia - mity i fakty. Przegląd Gastroentrologiczny 2008;3;243-246.Skwierczyńska A., Wzdęcia brzucha. Przyczyny, objawy i postępowanie, https://dietetycy.org.pl/wzdecia/
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału