Jajka to nieodłączny symbol Wielkanocy. Warto więc przygotowując potrawy na święta, sprawdzić, czy na pewno ten najważniejszy składnik wielu potraw jest świeży. Możemy to zrobić bez rozbijania skorupki, wykorzystując do tego wodę. To prosta i szybka metoda, która pozwoli nam upewnić się, iż podane przez nas potrawy są świeże i bezpieczne.
W jaki sposób sprawdzić świeżość jajek? Wystarczy szklanka i woda
Chcąc gwałtownie i łatwo sprawdzić, czy jajka, które planujemy użyć, są świeże, wystarczy wykonać tak zwany test wodny. Jest to metoda, która polega po prostu na zanurzeniu jajka w szklance zimnej wody i zaobserwowaniu co się z nim stanie. Zależnie od reakcji, będziemy wiedzieli, czy nasz produkt jest zdatny do spożycia. Oto możliwe wyniki tego testu:
- Jajko leży płasko na dnie - w przypadku, gdy jajko opada na dno naczynia i pozostaje tam w pozycji poziomej, to znaczy, iż jest ono świeże. Wynika to z tego, iż ma zwartą strukturę białka oraz żółtka, dzięki czemu jest cięższe od wody.
- Jajko unosi się lekko, ustawiając się pionowo - w momencie, kiedy jajko opada na dno, ale ustawia się w pozycji pionowej lub lekko unosi, to świadczy o tym, iż nie jest ono już pierwszej świeżości, jednak wciąż nadaje się do spożycia. Świetnie sprawdzi się ono np. do wypieków. Pamiętajmy jednak, aby zużyć je w przeciągu kilku najbliższych dni.
- Jajko pływa na powierzchni - gdy unosi się ono na wodzie, to oznacza, iż jest nieświeże i nie powinniśmy go spożywać. Jest to skutkiem tego, iż w jajku utworzyła się duża kieszeń powietrzna, dzięki czemu jest ono lżejsze od wody. Nie należy go używać pod żadnym pozorem, ponieważ może to mieć poważne skutki zdrowotne.
Czytaj również: Mało kto wie, iż są jadalne. Tymczasem to bomba witaminowa i to za darmo
Jak jeszcze sprawdzić świeżość jajek? Te metody warto znać
Oczywiście istnieją również inne metody, które pozwolą nam sprawdzić, czy jajka są świeże. Skutecznym sposobem jest zaobserwowanie, jak wygląda skorupka. W przypadku jajka świeżego jest ona matowa oraz chropowata. Natomiast gładka oraz błyszcząca skorupka świadczy o tym, iż jajko nie jest już najświeższe. Zwróćmy również uwagę na to, czy nie ma ona odbarwień oraz, czy nie jest zepsuta.
W przypadku, gdy nie zwróciliśmy wcześniej uwagi, to po rozbiciu, o świeżości jajka, świadczy jego wygląd oraz zapach. Świeże jajko ma wypukłe żółtko, ściśle przylegające do gęstego i przezroczystego białka. W przypadku, gdy żółtko jest płaskie i łatwo się rozlewa, a białko jest wodniste, to jajko nie jest już świeże.
Zobacz też:
Tak zrobisz roślinne wzory na pisankach. Tak proste, iż uda się choćby dziecku
Różowe jajka na Wielkanoc zrobią furorę. Wystarczy, iż wrzucisz to do wody
Na święta umyj okna wodą z tym składnikiem. W mig będą czyste jak łza