Pasta jajeczna z czarnym czosnkiem

biobazar.org.pl 1 tydzień temu

To jest słuchajcie tzw game changer! Czarny czosnek w paście jajecznej!

Czarny czosnek to czosnek długo fermentowany w odpowiedniej wilgotności i temperaturze. Czosnek tradycyjny po 2-3 miesiącach takiego leżakowania zmienia się nie do poznania – ząbki stają się czarne, żelowate i słodkie – zupełnie zmienia się natura pospolitego czosnku. Ponadto proces fermentacji wzmacnia wartości odżywcze i zdrowotne czosnku – no, nic tylko jeść!

Kawałeczki czarnego czosnku dodane do klasycznej pasty jajecznej nie tylko różnicują strukturę, ale także nadają intrygującego smaku. Kontrasty są w kuchni ze wszech miar wskazane!

Składniki:

  • 8 jaj EKO Fabryka Deli
  • majonez klasyczny Bals’Amore – 3 łyżki
  • koperek
  • szczypiorek
  • czarny czosnek 8 ząbków
  • sól, pieprz

Krok po kroku:

  1. Ugotuj jaja na twardo, ostudź i obierz.
  2. Zgnieć jaja widelcem, lub zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  3. Czarny czosnek posiekaj dość drobno, pokrój też szczypiorek i koperek.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki i połącz je z majonezem.
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Podawaj od razu – pasta jajeczna najsmaczniejsza jest tuż po zrobieniu.
Idź do oryginalnego materiału