To jest słuchajcie tzw game changer! Czarny czosnek w paście jajecznej!
Czarny czosnek to czosnek długo fermentowany w odpowiedniej wilgotności i temperaturze. Czosnek tradycyjny po 2-3 miesiącach takiego leżakowania zmienia się nie do poznania – ząbki stają się czarne, żelowate i słodkie – zupełnie zmienia się natura pospolitego czosnku. Ponadto proces fermentacji wzmacnia wartości odżywcze i zdrowotne czosnku – no, nic tylko jeść!
Kawałeczki czarnego czosnku dodane do klasycznej pasty jajecznej nie tylko różnicują strukturę, ale także nadają intrygującego smaku. Kontrasty są w kuchni ze wszech miar wskazane!
Składniki:
- 8 jaj EKO Fabryka Deli
- majonez klasyczny Bals’Amore – 3 łyżki
- koperek
- szczypiorek
- czarny czosnek 8 ząbków
- sól, pieprz
Krok po kroku:
- Ugotuj jaja na twardo, ostudź i obierz.
- Zgnieć jaja widelcem, lub zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
- Czarny czosnek posiekaj dość drobno, pokrój też szczypiorek i koperek.
- Wymieszaj wszystkie składniki i połącz je z majonezem.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Podawaj od razu – pasta jajeczna najsmaczniejsza jest tuż po zrobieniu.
