Chrupiący składnik z dubajskiej czekolady. Co warto o nim wiedzieć?

zdrowie.interia.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: Interia Kulinaria


Chrupiące, zaskakujące formą, jak gąbka chłonące smaki dodatków, z którymi jest połączone. Nitkowate ciasto kadayif, znane również w Polsce jako kataifi, furorę zrobiła razem z rosnącą u nas popularnością dubajskiej czekolady, której jest składnikiem. Jak jeszcze można je stosować? Z czego jest zdobione i czy w ogóle jest zdrowie. Sprawdzamy.


Co to jest ciasto kadayif, kataifi?


Kadayif, znane również jako kataifi, to rodzaj cienkiego, nitkowatego ciasta wywodzącego się z kuchni Bliskiego Wschodu i Bałkanów, szczególnie popularny w Turcji, Grecji i krajach arabskich.
Wizualnie przypomina bardzo drobny makaron lub strzępki ciasta filo. Wyrabia się je z prostego ciasta mącznego, które następnie jest rozprowadzane w postaci cienkich nitek na gorącej płycie. Po wysuszeniu stanowi bazę do różnego rodzaju deserów, choć czasem wykorzystuje się je również w daniach wytrawnych.


Kadayif to element tradycji i symbol gościnności. Jego wyjątkowa tekstura i aromatyczne nadzienie sprawiają, iż jest nie do pomylenia z żadnym innym deserem, a jego współczesne wariacje tylko dowodzą, iż potrafi doskonale odnaleźć się także we współczesnej kuchni.Reklama


Ciasto kadayif, kataifi - zastosowanie


Najczęściej kadayif podaje się w formie słodkich wypieków. Nitki ciasta są zwijane wokół nadzienia z posiekanych pistacji, orzechów włoskich czy migdałów, a następnie pieczone do uzyskania złocistej chrupkości i obficie nasączane syropem z cukru, cytryny i wody różanej lub pomarańczowej. Najpopularniejszy deser z ciasta kadayif to Künefe (pisane też jako Kunafa, Kanafeh, Knafeh - w zależności od regionu). To tradycyjny bliskowschodni deser, który powstaje z cienkich nitek ciasta kadayif, przełożonych delikatnym serem - najczęściej niesolonym serem nabulsi lub akawi - a następnie zapiekany na złoto i nasączany gorącym syropem cukrowym z dodatkiem wody różanej lub pomarańczowej.
W nowoczesnych interpretacjach - zwłaszcza w Dubaju - kadayif często łączy się z wysokiej jakości czekoladą, tworząc luksusowe desery z nadzieniem pistacjowym i czekoladową polewą.
W kuchni polskiej ciasto kadayif świetnie sprawdzi się w sernikach - jak spód lub dekoracja na Wierzycy ciasta. Może być składnikiem kruszonki, dodatkiem do lodów, owsianek, naleśników. Przyrządzone bez cukru, może być także chrupiącym dodatkiem do sałatek, może także zastąpić makaron.


Ciasto kadayif - kalorie i wartości odżywcze


Pod względem odżywczym kadayif jest dość ubogie. Ciasto samo w sobie jest neutralne - składa się głównie z mąki i wody, ewentualnie skrobi i soli. Przed podaniem ciasto jest często smażone lub pieczone z dużą ilością masła lub masła klarowanego (ghee), co podnosi jego kaloryczność.
Najwięcej wartości odżywczych dodają mu dopiero bogate nadzienia z orzechów oraz syrop cukrowy, ewentualnie pasta pistacjowa lub czekolada - to one sprawiają, iż desery z wykorzystaniem kataifi są wysokoenergetyczne i kaloryczne.
Kaloryczność w 100 gramach produktu:
surowe ciasto kadayif - ok. 330 kcalprażone ciasto kadayif z masłem - ok. 450-500 kcalciasto kadayif w dubajskiej czekoladzie pistacjowej ok. 600-650 kcalciasto kadayif w deserze künefe - 500-600 kcal


Dubajska czekolada lub deser Kunafa z orzechami, serem, syropem cukrowym i ciastem kadayif dostarcza sporo tłuszczów, zwłaszcza nienasyconych, pochodzących z orzechów, ale zawiera też duże ilości cukru i węglowodanów prostych, które nie są korzystne przy diecie niskocukrowej.


Czy ciast kadayif jest zdrowe?


W umiarkowanych ilościach - owszem, produkt ten może być uznany za odżywczy, zwłaszcza w deserach dzięki obecności orzechów lub pistacji bogatych w magnez, witaminy z grupy B i zdrowe tłuszcze. Jednak to przez cały czas deser, w dodatku bardzo słodki, który bardziej powinien być traktowany jako przyjemność niż element codziennego jadłospisu.
Ze względu na zawartość mąki pszennej ciasto kadayif jest oczywiście niewskazane w diecie osób z nietolerancją glutenu i celiaką. Oszczędnie do jego spożywania powinni podejść diabetycy, osoby na dicie lub z insulinoopornością.
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału