Limonka kaffir - co to takiego?
Limonka kaffir, a inaczej też papeda, to gatunek rośliny z rodziny rutowatych (Ruteceae). Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, występuje m.in. w Malezji, Indonezji, Tajlandii czy na Filipinach. Ma postać ciernistego krzewu lub niskiego drzewa i daje owoce - niewielkie, zielone cytrusy o pomarszczonej skórce. Nie sposób ich pomylić z innymi cytrusami, bo wyglądają przy nich jak wysuszone. To one (choć są bardzo kwaśne i mają mało soku), jak i liście limonki kaffir, są wykorzystywane w kuchni i medycynie tradycyjnej w Azji. Drogocenne adekwatności i szerokie zastosowanie ma także olejek eteryczny z limonki kaffir. My dziś skupimy się jednak na liściach, które coraz częściej można znaleźć w sklepach.Reklama
Liście limonki kaffir - popularny składnik
Liście limonki kaffir od stuleci są wykorzystywane w kuchni azjatyckiej (to charakterystyczny składnik wielu azjatyckich potraw - dań typu curry, zup i sosów), jak i w medycynie. Od pewnego czasu zdobywają coraz większą popularność także w naszej części świata. Nadają potrawom wyjątkowego smaku i aromatu, cytrynowo-limonkowego, a przy okazji posiadają sporo cennych adekwatności, dzięki czemu korzystnie wpływają na organizm. Wielu kucharzy uważa, iż nie ma dobrego zamiennika liści limonki kaffir - smak i aromat uzyskiwany dzięki nim jest bowiem niepowtarzalny.
Świeże liście są ciemnozielone i błyszczące, mają charakterystyczną, dwuczłonową budowę. W Polsce są zwykle dostępne w postaci suszonej.
Liście limonki kaffir - co zawierają?
Liście limonki kaffir są niezwykle aromatyczne. Za intensywny zapach odpowiedzialny jest enancjomer S-citronellalu, który stanowi aż 80 proc. oleistej zawartości ich tkanki. Zawierają również limonen, nerol, a także cenne alkaloidy. Znajdziemy w nich również m.in. witaminę C, potas, wapń, magnez czy żelazo. Są stosowane głównie jako przyprawa, w postaci świeżej, jak i suszonej.
adekwatności liści limonki kaffir
Liście limonki kaffir są stosowane od stuleci, także w medycynie naturalnej, w leczeniu różnych dolegliwości. Przypisuje się im wiele adekwatności.
Liście limonki kaffir zawierają przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki i chronić komórki organizmu. Wspierają układ odpornościowy, pomagają w zwalczaniu drobnoustrojów i stanów zapalnych. W tradycyjnej medycynie bywają stosowane jako środek wspomagający trawienie i łagodzący dolegliwości żołądkowe.
Olejki eteryczne pozyskiwane z limonki kaffir wykazują działanie przeciwbólowe, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwutleniające oraz stymulujące. Mają adekwatności przeciwdrobnoustrojowe, które obejmują działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Stosowane w aromaterapii niwelują stres, pomagają zwalczyć niepokój i poprawić samopoczucie. Zawarte w kosmetykach nadają skórze zdrowy, świeży wygląd.
Zanim wynaleziono pastę do zębów wielu mieszkańców Azji Południowo-Wschodniej żuło liście limonki kaffir w celu utrzymania higieny jamy ustnej.
Liście limonki kaffir - zastosowanie
Liście limonki kaffir najczęściej dodaje się do zup, bulionów, a także dań typu curry, dań z ryżem, a także sosów, duszonych mięs i ryb. Liście limonki kaffir są m.in. składnikiem tajskiej zupy Tom Yam. Znajdą też zastosowanie w deserach. Można je stosować w całości, jak i posiekane lub rozdrobnione (w ten sposób uwalnia się więcej aromatu). Często występują w połączeniu z limonką i trawą cytrynową, co dodatkowo wzmacnia cytrusowy charakter dania. Idealnie komponują się z mleczkiem kokosowym.
Olejek eteryczny z limonki kaffir używany jest m.in. w aromaterapii.
CZYTAJ TAKŻE:
Zajadają się w Chorwacji, w Polsce nieznana. Zastąpi szpinak, wspomoże zdrowie
Piją rano, a to wieczorem działa lepiej. Reguluje cukier i cholesterol, zmniejsza apetyt
Poprawia status antyoksydacyjny, wspomaga jelita, chroni wątrobę. Jedz na diecie