W badaniu opublikowanym na początku lipca we „Free Radical Biology and Medicine” podano, iż hipotensyjne działanie soku z buraka bogatego w azotany u osób starszych jest związane ze specyficznymi zmianami, jakie zachodzą w składzie mikrobiomu jamy ustnej seniorów.
W badaniu naukowców z Uniwersytetu w Exeter (Wielka Brytania) uczestniczyło 39 pacjentów poniżej 30. roku życia oraz 36 osób w wieku 60–70 lat. Uczestnicy z obu grup przez dwa tygodnie regularnie pili sok z buraka o wysokiej zawartości azotanów, a przez kolejne dwa tygodnie jego placebo (pozbawione azotanów). Pomiędzy tymi okresami zastosowano dwutygodniową fazę „wypłukiwania”. Następnie zespół badawczy, wykorzystując sekwencjonowanie genów bakterii, analizował skład bakterii obecnych w jamie ustnej przed i po każdym przyjęciu soku lub placebo.
Działanie hipotensyjne tylko w przypadku seniorów
W obu grupach stwierdzono istotne zmiany w składzie mikrobiomu jamy ustnej po spożywaniu soku z buraka, jednak przebiegały one odmiennie. Po spożyciu soku z buraka u osób starszych zaobserwowano wyraźny spadek liczebności bakterii z rodzaju Prevotella oraz wzrost populacji bakterii korzystnych dla zdrowia, takich jak Neisseria. W grupie tej (60-70 lat) na początku badania występowało wyższe średnie ciśnienie tętnicze, które spadło po suplementacji sokiem z buraka, ale nie po przyjęciu placebo. Takiego skutku nie zaobserwowano w młodszej grupie badanych.
Badanie autorów z Exeter dowodzi, iż obniżenie ciśnienia krwi jest prawdopodobnie wynikiem zahamowania wzrostu szkodliwych bakterii obecnych w jamie ustnej. Zaburzenie równowagi pomiędzy korzystnymi a szkodliwymi bakteriami jamy ustnej może bowiem ograniczać przemianę azotanów w tlenek azotu (NO), który jest najważniejszy dla prawidłowej funkcji naczyń krwionośnych i regulacji ciśnienia tętniczego.
Podobny efekt dają szpinak, rukola, koper włoski, seler i jarmuż
Główna autorka pracy prof. Anni Vanhatalo z Uniwersytetu w Exeter powiedziała: – Wiemy, iż dieta bogata w azotany przynosi korzyści zdrowotne, a wraz z wiekiem u osób starszych produkcja tlenku azotu w organizmie spada. Zachęcanie osób starszych do spożywania większej ilości warzyw bogatych w azotany może przynieść istotne długoterminowe korzyści zdrowotne. Dobra wiadomość jest taka, iż jeżeli ktoś nie lubi buraków, istnieje wiele alternatyw bogatych w azotany, takich jak szpinak, rukola, koper włoski, seler czy jarmuż.
– Uzyskane przez nasz zespół wyniki pokazują, iż produkty bogate w azotany mogą modulować mikrobiom jamy ustnej w kierunku ograniczenia stanu zapalnego i obniżenia ciśnienia krwi u osób starszych. Otwiera to drogę do większych badań, w których będzie można ocenić wpływ stylu życia oraz płci biologicznej na reakcję organizmu na suplementację azotanami – dodał prof. Andrew M. Jones, współautor badania pt. „Ageing modifies the oral microbiome, nitric oxide bioavailability and vascular responses to dietary nitrate supplementation”.
– Pacjent senioralny jest pacjentem specyficznym. Jest to często pacjent z niedosłuchem, do czego nie zawsze się nam przyznaje, niekiedy również z zaburzonymi funkcjami poznawczymi. Komunikacja z nim jest więc wymagająca – mówi prof. dr hab. n. med. Agnieszka Mielczarek, dziekan Wydziału Lekarsko-Stomatologicznego WUM, kierownik Zakładu Stomatologii Zachowawczej warszawskiej uczelni, konsultant krajowa w dziedzinie stomatologii zachowawczej z endodoncją, wiceprezes Polskiego Towarzystwa Stomatologii Geriatrycznej.
Źródła: https://zm-online.de/
https://www.sciencedirect.com/