Na ostateczny smak dania składa się nie tylko dobry przepis i kunszt kucharza, ale również jakość składników. Podobnie jest w przypadku dań przygotowanych na bazie różnego rodzaju kasz.
Piotr Kucharski, kucharz i ambasador marki Kupiec, radzi, w jaki sposób rozpoznać kasze wysokiej jakości i odróżnić je od produktów, które nie podkreślają walorów smakowych całego dania.
Pełnoziarniste kasze są źródłem wielu składników odżywczych. Zawierają m.in. błonnik pokarmowy wspomagający trawienie i regulujący pracę jelit, czy witaminy z grupy B wpływające pozytywnie np. na metabolizm i zdrowie skóry. Dodatkowo dostarczają składniki mineralne, takie jak żelazo wspierające układ krążenia, magnez wspomagający układ nerwowy i cynk istotny w budowaniu odporności organizmu.
Wbrew pozorom nie tylko wartości odżywcze decydują o tym, iż kasze sprawdzają się w codziennej diecie – smak zróżnicowany w zależności od rodzaju kaszy sprawdza się w daniach mięsnych i wegetariańskich. Smak jest jednak uzależniony od jakości surowca – zboża – i wytworzonego z niego produktu.
Na jakie informacje o kaszy warto zwrócić uwagę?
Opakowanie to źródło cennych informacji o produkcie. Na które z nich warto zwrócić szczególną uwagę?
– Warto zwrócić uwagę na termin przydatności do spożycia. Pamiętajmy, iż dobra kasza to również świeża kasza. Kolejna wskazówka to oznaczenia na opakowaniu świadczące o tym, iż producent spełnia wysokie standardy bezpieczeństwa żywności i normy jakości. Co to znaczy w praktyce? Podczas procesu produkcji i pakowania przestrzegane są zasady bezpieczeństwa, a cały proces jest monitorowany przez niezależnego audytora. Na opakowaniu – często na jego boku – widnieją wtedy oznaczenia certyfikatu BRCGS oraz certyfikatu IFS – mówi Piotr Kucharski. – Nie zapominajmy też o pozostałych oznaczeniach, jak Polska Marka, podkreślające lokalny charakter produkcji, co może świadczyć o krótszym łańcuchu dostaw i mniejszym ryzyku zbyt długiego przechowywania, a w efekcie zepsucia produktu – dodaje.
Jasnozielona kasza gryczana?
O jakości kaszy świadczą też cechy, które każdy może samodzielnie sprawdzić przed ugotowaniem: barwa ziaren, ich struktura i zapach.
– Barwa kaszy jest uzależniona od jej rodzaju, jednak wspólnym mianownikiem będzie jednolity i naturalny odcień. I tak na przykład kasza gryczana prażona wysokiej jakości powinna mieć jednolitą brązową barwę, a kasza gryczana nieprażona jednolity kolor jasnozielonkawy lub beżowy. Z kolei szara, matowa barwa i ciemne plamki mogą świadczyć o niskiej jakości surowca lub jego nieodpowiednim przechowywaniu. Nie tylko przebarwienia, ale i różnego rodzaju zanieczyszczenia w ziarnach kaszy, jak łuski czy pył, oraz nierówność ziaren i ich uszkodzenia to dowód na to, iż kasza nie przeszła odpowiedniej selekcji — mówi Piotr Kucharski.
I jeszcze jedna ważna wskazówka przed ugotowaniem: zapach. Powinien być naturalny, niezjełczały, a w przypadku kasz prażonych wyjątkowo aromatyczny.
Danie na medal z kaszą wysokiej jakości
Kasze mogą stanowić podstawę posiłku lub dodatek do niego. Jednak zanim połączymy je z pozostałymi składnikami, sprawdźmy, czy po ugotowaniu nie jest gorzka ani mdła.
– Powinna mieć smak charakterystyczny dla danego rodzaju, np. kasza gryczana jest lekko orzechowa, a jaglana charakteryzuje się delikatną słodyczą — radzi Piotr Kucharski.
Jakość ziarna oraz sposób jego przygotowania to klucz do osiągnięcia kulinarnego sukcesu w daniach z kaszą, a te naprawdę zaskakują Polaków głębią smaku.
– Przed ugotowaniem przepłuczmy więc kaszę, szczególnie gryczaną i jaglaną. To dobry sposób na pozbycie się możliwej goryczy. Kiedy już przystąpimy do gotowania, zachowajmy odpowiednie proporcje – w większości typów kasz będzie to 2:1 (woda:kasza) – i gotujmy ziarna na małym ogniu – podsumowuje ambasador marki Kupiec.
Inspirujące przepisy z kaszami w roli głównej kucharz Piotr Kucharski przygotował w bezpłatnym e-booku „Kasza w kuchniach regionalnych”.