Jeść jajka, czy nie? Ekspertka wyjaśnia: Wsparcie wątroby i ochrona serca

kobieta.gazeta.pl 1 tydzień temu
Mimo iż dla wielu osób jajka to najlepsza opcja na śniadanie, przez cały czas często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wartościowy jest to produkt. Dlatego tak wielu ekspertów żywieniowych zaleca włączenie ich do swojej diety. Oto kilka istotnych faktów temat jajek, o których mogliście nie wiedzieć.
Joanna Niecikowska, która prowadzi instagramowy profil poświęcony zdrowemu odżywianiu @profiltaktyka, jakiś czas temu na jednym ze swoich nagrań poruszyła temat jajek. Jej zdaniem to superfood, który powinien znaleźć się w menu każdego człowieka dbającego o swoje zdrowie, jeżeli oczywiście nie ma ku temu przeciwwskazań.


REKLAMA


Zobacz wideo Najlepszy przepis na śniadanie:


Źródło pełnowartościowego białka, ochrona wzroku
Jak podkreśla Niecikowska, jajko to bomba witamin i minerałów. Zawierają one: selen, witaminy: B2, B5, B7, B12, jod, cynk, witaminę D i zdrowe tłuszcze Omega 3. Poza tym jajko to świetne źródło pełnowartościowego białka. Jest ono niezbędne do budowy i regeneracji mięśni. Co istotne, jajka zawierają także luteinę i zeaksantynę, które chronią nasz wzrok przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.


Niezwykle cenny składnik jajek. Wsparcie wątroby, ochrona serca
Kolejny bardzo cenny składnik jajek to cholina. Jest ona kluczowym elementem zdrowych błon komórkowych, prawidłowej komunikacji nerwowej i ochrony naszego serca przed nadmiarem homocysteiny. Poza tym stanowi także wsparcie dla naszej wątroby.


- Cholina zawarta w jajkach pomaga transportować tłuszcze z wątroby, zmniejszając ryzyko jej stłuszczenia - podkreśla autorka nagrania. I jak dodaje, cholina ma także pozytywny wpływ na naszą pamięć i koncentrację. To dlatego, iż jest potrzebna do produkcji acetylocholiny, czyli neuroprzekaźnika kluczowego dla zapamiętywania i funkcji mózgu.
Idź do oryginalnego materiału