To najgorszy olej do smażenia wg AI. Wielu Polaków ma go w kuchni
Zdjęcie: Najgorszy olej do smażenia
Smażenie jest powszechnie stosowaną metodą przygotowywania potraw, zwłaszcza w wielu polskich domach. I choć trudno sobie wyobrazić kuchnię bez chrupiących kotletów czy placków z patelni, warto wiedzieć, iż nie każdy tłuszcz nadaje się do wysokich temperatur. Wybór niewłaściwego oleju może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Postanowiliśmy więc sprawdzić, który olej do smażenia wypada najgorzej według sztucznej inteligencji. Odpowiedź może zaskoczyć. Nie każdy tłuszcz nadaje się do smażenia. najważniejsze znaczenie ma tzw. punkt dymienia, czyli temperatura, w której olej zaczyna się rozkładać i wydzielać toksyczne związki.Smażenie na nieodpowiednich tłuszczach może prowadzić do powstawania toksycznych substancji, co zwiększa ryzyko chorób serca, miażdżycy oraz nowotworów.Sztuczna inteligencja wskazała, który olej jest najgorszy do smażenia pod kątem zdrowotnym. Niestety wielu Polaków używa go niezgodnie z jego przeznaczeniem!