Śniadanie po polsku, czyli co króluje na naszych stołach [RAPORT]

healthyandbeauty.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ale nie dla wszystkich.


Niemal co czwarty Polak pomija śniadanie, a ci, którzy je jedzą, wybierają na ogół nabiał, jajka i chleb, a znacznie rzadziej warzywa i owoce – wynika z raportu „Nawyki śniadaniowe Polaków”.

Choć śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, wielu Polaków nie przywiązuje do niego wystarczającej wagi. Z raportu „Nawyki śniadaniowe Polaków” opracowanego na podstawie wyników badania przeprowadzonego przez SW Research na zlecenie marki Puratos wynika, iż 82 proc. osób je śniadanie codziennie, ale 18 proc. przyznaje, iż pomija je przynajmniej od czasu do czasu, 4 proc. robi to tylko okazjonalnie, a 2 proc. nigdy lub prawie nigdy. Brak czasu, pośpiech i poranne obowiązki sprawiają, iż śniadanie u niektórych osób ustępuje miejsca kawie lub szybkim przekąskom.

W grupie poniżej 24. roku życia tylko 65 proc. badanych je śniadanie każdego dnia, wśród starszych odsetek ten wynosi 84 proc.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, bo po nocnym odpoczynku organizm potrzebuje energii i równowagi. Dobre śniadanie daje siłę, stabilizuje poziom cukru i przygotowuje ciało do działania. Najgorsze nawyki to pośpiech oraz sięganie po słodkie gotowce i przetworzone produkty – dają chwilowy zastrzyk energii, a potem szybki spadek sił. Lepiej poświęcić chwilę na naturalne produkty, świeże warzywa, jajka i kromkę chleba na zakwasie. To naprawdę zmienia poranek – komentuje Andrzej Polan, ceniony szef kuchni i osobowość telewizyjna.

Śniadanie po polsku – między przyzwyczajeniem a świadomym wyborem

Większość Polaków pozytywnie ocenia swoje śniadania – 83 proc. uważa je za syte, a trzy czwarte za zdrowe i wartościowe odżywczo. Jednak jedynie 69 proc. przyznaje, iż ich poranny posiłek nie jest monotonny. Różnica ta pokazuje, iż choć staramy się jeść dobrze, wciąż brakuje nam pełnej równowagi – na stołach dominują nabiał, chleb i jajka, podczas gdy warzywa pojawiają się u 49 proc. badanych, a owoce u 29 proc.

W naszych śniadaniach wciąż za dużo jest przetworzonych produktów – słodkich bułek, gotowych wędlin czy jogurtów z dodatkiem cukru. Zdrowe i pożywne śniadanie powinno składać się z prostych, naturalnych produktów: pełnowartościowego białka, warzyw, dobrych tłuszczów i oczywiście wysokiej jakości pieczywa. Chleb z zakwasem jest tu najważniejszy – syci, daje stabilną energię i wspiera trawienie, stanowiąc fundament dla całego posiłku – podkreśla Andrzej Polan.

Śniadanie po polsku – nie powinno w nim zabraknąć dobrego chleba i bułek

Pieczywo pozostaje stałym elementem śniadania – zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Z badania wynika, iż najczęściej sięgamy po nabiał (74 proc.), a równie często po chleb i jajka (po 64 proc.). Na śniadaniowych stołach pojawiają się też napoje (65 proc.) i produkty mięsne (58 proc.), a niemal co 10. osoba rozpoczyna dzień od słodyczy.

Wśród chlebów najchętniej wybierane są chleby żytnie lub mieszane z ziarnami (40 proc.), a zaraz za nimi wypieki z zakwasem (37 proc.). Nieco rzadziej Polacy wybierają biały chleb pszenny (36 proc.) lub tradycyjny żytni (34 proc.).

Bułki, obok chleba, pozostają ważnym elementem polskiego śniadania. Jak pokazuje raport marki Puratos, spożywa je na śniadanie 44 proc. Polaków. Najczęściej wybierane są pełnoziarniste grahamki (57 proc.), bułki z ziarnami (56 proc.) oraz klasyczne kajzerki (55 proc.). Rzadziej na polskich stołach pojawiają się bułki mieszane (34 proc.) i bajgle (15 proc.). Słodkie wypieki na śniadanie wybiera 16 proc. respondentów. Wśród nich króluje drożdżówka (67 proc.). Nieco rzadziej badani sięgają po croissanty (45 proc.) oraz bułki mleczne (44 proc.).

Pieczywo to nie tylko codzienny element śniadania, ale też coraz częściej miernik jakościowego posiłku i świadomego stylu życia. Jak zauważają eksperci, coraz więcej osób zwraca uwagę na skład, rodzaj mąki czy sposób wypieku.

Ile jesteśmy w stanie zapłacić za dobry chleb?

Chleb z zakwasem coraz częściej postrzegany jest przez Polaków jako produkt o wyjątkowej wartości. Ponad połowa respondentów deklaruje, iż podczas zakupów zwraca uwagę na obecność zakwasu w składzie, a 94 proc. przyznaje, iż tego rodzaju pieczywo pojawia się w ich domu przynajmniej od czasu do czasu, z czego ok. 60 proc. spożywa je na śniadanie przynajmniej kilka razy w tygodniu.

Wraz z rosnącą świadomością jakości zmienia się też nasze podejście do ceny. Ponad trzy czwarte Polaków (77 proc.) deklaruje, iż byłoby gotowych zapłacić za chleb z zakwasem więcej niż za zwykły bochenek, a 14 proc. z nich – choćby dwukrotność ceny. To pokazuje, iż dla wielu konsumentów jakość pieczywa odkrywa istotną rolę.

Aż 81 proc. respondentów uważa, iż zdrowszy jest chleb wypiekany z zakwasem, a 70 proc. podkreśla, iż dłużej zachowuje on świeżość. Wysoko oceniany jest także jego smak – określany najczęściej jako wyrazisty, naturalny i przyjemny.

Wyniki badania potwierdzają, iż dla Polaków zakwas to coś więcej niż składnik – to symbol jakości i świadomego wyboru. Konsumenci coraz częściej dostrzegają jego wpływ nie tylko na smak, ale i zdrowie. Pieczywo z zakwasem utożsamiane jest z produktem naturalnym, który wspiera trawienie, pracę jelit czy przyswajanie składników odżywczych – komentuje Joanna Parandyk, Product Manager Bakery w Puratos. – Z naszych międzynarodowych badań wynika, iż w Polsce, podobnie jak w wielu innych krajach, smak i świeżość wciąż pozostają najważniejszymi kryteriami przy wyborze chleba, a coraz częściej towarzyszy im świadomość zdrowotnych korzyści wynikających z naturalnego procesu fermentacji – dodaje.

Po chleb do lokalnej piekarni, nie do supermarketu

Zmieniają się nie tylko nasze nawyki żywieniowe, ale i miejsca, w których kupujemy chleb. Coraz chętniej wracamy do lokalnych, rzemieślniczych piekarni – to właśnie tam zaopatruje się dziś 31 proc. Polaków. Dla porównania, w dyskontach pieczywo kupuje 17 proc. badanych, w supermarketach i hipermarketach – 16 proc., a w piekarniach sieciowych – 14 proc. Niewielka grupa (3 proc.) piecze chleb samodzielnie. Pokazuje to, iż Polacy doceniają świeżość, krótszy skład i rzemieślniczy charakter wypieków.

Idź do oryginalnego materiału