Jeśli lubisz desery, które łączą smak orzechów z miodem, czas podołać temu wyzwaniu. Chociaż przepis może wydawać się skomplikowany, ostatecznie okaże się, iż najtrudniejszą częścią jest odpowiednie uformowanie ciasta. Gdy już to opanujesz, wszystko będzie gotowe. W nagrodę otrzymasz słodki deser.
Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować:
- 150 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 50 g miodu
- 50 g orzechów włoskich
- 50 ml półtłustego mleka
- 20 ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
Do przygotowania nadzienia będziesz potrzebować:
- 250 g ricotty
- 150 g miękkiego chudego twarogu
- 50 g miodu
Do dekoracji będziesz potrzebować:
- 20 g orzechów włoskich

Te produkty mogą Cię zainteresować:
Instrukcje:
Zacznij od przygotowania nadzienia. Wymieszaj twarożek, ricottę i miód na gładką masę i odstaw do lodówki. Następnie przygotuj ciasto. Ubij jajka z miodem, aż uzyskasz gęstą i białą masę. Delikatnie wymieszaj przesianą mąkę orkiszową z proszkiem do pieczenia, cynamonem, 50 g drobno zmielonych orzechów włoskich, mlekiem i olejem. Ciasto po wyrobieniu powinno być lepkie. Następnie chwyć 2 duże formy do pieczenia i tortownicę o średnicy 20 cm. Wyłóż obie formy papierem do pieczenia. Na jednej z nich odrysuj tortownicę dwa razy obok siebie; na drugiej odrysuj raz. Będziesz potrzebować 3 biszkoptów do ciasta. Rozłóż ciasto na wcześniej przygotowanych okręgach i piecz biszkopty przez 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Odstaw je do ostygnięcia po upieczeniu. Rozsmaruj krem na każdym biszkopcie i ułóż je jeden na drugim. Wierzch pokryty kremem posyp drobno posiekanymi orzechami włoskimi i wstaw do lodówki do zastygnięcia na co najmniej 2-3 godziny. Następnie możesz pokroić ciasto i podać.

Odkryj nasze bestsellery:
Wartość energetyczna | 276 kcal |
Białko | 10 g |
Węglowodany | 26 g |
Tłuszcze | 14 g |
Błonnik | 3 g |
Jeśli lubisz orzechowe desery, pokochasz to połączenie orzechów włoskich i miodu ukrytych w cieście i słodkim kremie.
Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.