Walentynki to idealna okazja, aby sprawić euforia sobie lub bliskim osobom. A ponieważ przysłowie mówi „przez żołądek do serca” tego typu przysmaki będą idealnym wyborem. Babeczki mają piękny różowy kolor i wyróżniają się fantastycznym smakiem oraz idealną kompozycją składników. Dzięki temu z pewnością zachwycą wszystkich miłośników sportu i zwolenników zdrowego stylu życia.
Składniki na ciasto:
- 240 ml niskotłuszczowego mleka
- 130 g mąki tortowej
- 130 g drobnej pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 60 g białka w proszku o smaku waniliowym
- 12 g proszku do pieczenia
- 10 g buraka w proszku
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- szczypta soli
- waniliowe krople smakowe do smaku
Składniki do dekoracji:
- 200 g niskotłuszczowego twarogu
- 35 g gorzkiej czekolady (90%)
- 15 g białej czekolady do posypania
- 10 g (1 opakowanie) stabilizatora do bitej śmietany
- 5 g buraka w proszku
- waniliowe krople smakowe do smaku

Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i przygotowujemy formę do muffinek, wykładając ją silikonowymi lub papierowymi wkładami. jeżeli nie masz ich pod ręką, natłuść formę olejem w sprayu do gotowania. W dalszej kolejności przechodzimy do przygotowania ciasta. W misce mieszamy obie mąki, buraka w proszku, białko w proszku, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka, mleko, olej, waniliowe krople smakowe i mieszamy aż wszystkie składniki dobrze się połączą i uzyskamy gładkie ciasto. Następnie przekładamy ciasto do przygotowanych foremek, napełniając każdą z nich do ¾ wysokości. Powinno nam wyjść około 12 babeczek.

Umieszczamy przygotowaną formę z wkładami w nagrzanym piekarniku i pieczemy przez 20–30 minut. Aby sprawdzić, czy są gotowe, możesz użyć wykałaczki. jeżeli będzie sucha po włożeniu do babeczki, oznacza to, iż nadają się do spożycia. Po upieczeniu wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Podczas gdy babeczki stygną, przechodzimy do przygotowania dekoracji. Rozpuszczamy 35 g gorzkiej czekolady w silikonowej torebce dzięki kuchenki mikrofalowej lub podwójnego garnka. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, aby całość zachowała płynną konsystencję. W osobnej misce mieszamy twaróg z waniliowymi kroplami smakowymi i burakiem w proszku (5 g). Dodajemy schłodzoną czekoladę i stabilizator bitej śmietany zgodnie z instrukcją, aby krem był twardszy i łatwiejszy w obróbce. Mieszamy wszystko, wykonujemy test smaku i w razie potrzeby dodajemy więcej kropli smakowych. Przekładamy krem do rękawa cukierniczego i używamy go do udekorowania wszystkich babeczek. Na koniec posypujemy babeczki startą białą czekoladą i gotowe.

Odkryj nasze bestsellery:
Wartość energetyczna | 188 kcal |
Białko | 11 g |
Węglowodany | 19 g |
Tłuszcz | 7 g |
Błonnik | 2,5 g |
Jeśli chcesz sprawić przyjemność sobie i swoim bliskim w Walentynki, zdecydowanie nie popełnisz błędu, przygotowując ten przysmak.
Nie wahaj się i udostępnij przygotowane danie w mediach społecznościowych, oznaczając je hashtagiem #gymbeampl.