Jagoda kamczacka – superfood jakich mało!

biobazar.org.pl 7 godzin temu

Jagoda kamczacka, inaczej jagoda haskap to w odróżnieniu od popularnej jagody leśnej owoc wiosenny. Sezon na nią pokrywa się z wysypem truskawek w Polsce. Jagoda kamczacka przypomina tę dobrze nam znaną z lasów, ma bowiem podobny atramentowy kolor i charakterystyczny niebieski nalot na skórce, ma jednak zupełnie inny wydłużony kształt. Niewielu wie, iż to skarbnica antyoksydantów.

Rodzinna firma Biohaskap powstała z miłości do tego niezwykłego owocu – możecie u nich kupić nie tylko świeże owoce w sezonie, ale także jagodę kamczacką zamkniętą w przetworach, liofilizowaną lub w postaci sproszkowanej. Stoisko oferujące wszystkie te produkty jest z nami na BioBazarze w wybrane soboty.

Własna plantacja ekologiczna, własna przetwórnia

Plantacja jagody kamczackiej Biohaskap rozciąga się na Kujawach. Pierwsze krzaki posadzono tam w 2014 r. dziś gospodarstwo liczy 6 ha. W uprawie stosowane są wyłącznie naturalne nawozy takie jak: kruszone skały, kwasy humusowe i skoncentrowane wyciągi roślinne. Walkę ze szkodnikami wspomagają pożyteczne mikroorganizmy i zamieszkujące plantację myszołowy, chwasty usuwane są manualnie. Dzięki tym wszystkim zabiegom ziemia i owoce nie są zanieczyszczone pestycydami i herbicydami. Owoce z plantacji Biohaskap posiadają certyfikat ekologiczny.

Teraz jest ten krótki czas w roku, gdy dostępna jest świeża jagoda kamczacka. Na stoisku Biohaskap dostaniecie też proszek, sok, dżem z jagody kamczackiej, warto też wspomnieć o innowacyjnym kosmetyku z wyciągiem z tego owocu. Firma Biohaskap stworzyła pierwszą na świecie maseczkę z z jagodą kamczacką. Działanie antyoksydacyjne warto bowiem wdrażać zarówno od wewnątrz jak i od zewnątrz.

Jagoda kamczacka adekwatności

Wśród produktów zawierających największe ilości przeciwutleniaczy wymienia się owoce jagodowe, szczególnie te o ciemnym zabarwieniu. zwykle wspomina się borówkę amerykańską, aronię, owoce róży ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Jagoda kamczacka także zawiera związki o bardzo wysokim potencjale przeciwutleniającym – antocyjany.

Jagoda haskap owocuje w połowie czerwca – przez ten krótki moment warto wykorzystać i jeść owoce w formie nieprzetworzonej. Doskonałe są same w sobie, ich smak przypomina miks borówkowo-jagodowo-jeżynowy, delikatna skórka i soczyste wnętrze zachęcają do ich spożycia jak najszybciej po zbiorach.

Jeśli nie uda się Wam zdążyć na ten krótki sezon, nic straconego! Biohaskap ma dla was świetne rozwiązanie – jagodę liofilizowaną i jagodę sproszkowaną. Można dodawać je do owsianek, smoothies, śniadaniowych jogurtów, owsianych ciasteczek. Nie tylko smakują, ale też dodają energii, pozytywnie stymulują, korzystnie oddziałują na układ odpornościowy.

Zawarte w jagodach kamczackich antocyjany wspierając populację dobrych bakterii probiotycznych bytujących w przewodzie pokarmowym wpływają na równowagę bakteryjną naszych jelit.

Spożycie bogatej w antyoksydanty jagody kamczackiej poprawia też pamięć. Jest więc wiele powodów by przyjrzeć się bliżej tym sezonowym owocom i wprowadzić haskap do codziennej diety

Idź do oryginalnego materiału