Jakie adekwatności mają świeże śliwki?
Świeże śliwki zawierają liczne witaminy m.in.: witaminę C, A, E czy B6, a także mnóstwo cennych składników odżywczych, na czele ze wspierającym pamięć magnezem i potasem, które są niezbędne dla zachowania równowagi gospodarki kwasowo-zasadowej i wodnej organizmu.
Owoce te dostarczają również wapnia i fosforu, które są budulcem naszych zębów i kości. Zawierają także błonnik, beta-karoten i liczne antyoksydanty. W ich składzie znajdziemy mangan, jod, sód, żelazo, cynk czy miedź. Reklama
Na co pomagają świeże śliwki?
Świeże śliwki bogate są w potas, który ma działanie obniżające ciśnienie tętnicze krwi, dlatego są zalecane osobom chorującym na nadciśnienie. Wykazano, iż jedząc śliwki, poprawiamy naszą odporność, redukujemy poziom złego cholesterolu we krwi, a także zapobiegamy miażdżycy tętnic.
W związku z zawartością błonnika, pektyn oraz przeciwutleniaczy owoce te warto spożywać w prewencji rak jelita grubego. Zaleca się sięgać po nie również przy zaparciach i w celu poprawy stanu mikroflory jelitowej.
Jedzenie śliwek zaleca się osobom, które mają problemy ze skórą naczynkową. Śliwki, dzięki zawartości witaminy C oraz K, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i zapobiegają tzw. pajączkom na nogach czy twarzy, a także żylakom.
Ile kalorii mają świeże śliwki?
Jeżeli chodzi o to, ile kalorii mają świeże śliwki, to osoby na diecie redukcyjnej mogą spać spokojnie. To wartościowa przekąska, która zawiera zaledwie 46 kcal w 100 g produktu, podczas gdy ich suszone odpowiedniki mają ich aż 240 w 100 g. Po przetworzeniu owoce stają się więc małą bombą kaloryczną, dlatego pod taką postacią nie należy z nimi przesadzać.
Ile śliwek można zjeść dziennie?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, ile śliwek można zjeść dziennie. Zależy to bowiem od indywidualnych preferencji, uwarunkowań organizmu oraz czynników takich jak: wiek, płeć, stan zdrowia i poziom aktywności fizycznej. Na pewno nie należy przesadzać z ilością spożywanych owoców, aby nie wywołać przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, ponieważ po przejedzeniu najczęściej pojawiają się bóle brzucha, wzdęcia czy biegunki.
Świeże śliwki zawierają sporo błonnika i innych wartościowych makroelementów, więc po spożyciu mogą zaspokoić niewielki głód na dłuższy czas. Trzeba jednak pamiętać, iż są również źródłem cukrów prostych, które w owocach występują pod postacią fruktozy, glukozy i sacharozy. zwykle zaleca się więc, aby zjadać ich maksymalnie garść na dobę, czyli nie więcej, niż 5-6 świeżych śliwek dziennie.
Czy śliwki są moczopędne?
Świeże śliwki w 85 procentach składają się z wody, a to oznacza, iż mogą wykazywać one działanie moczopędne. Regularne spożywanie tych owoców może więc przyczyniać się do oczyszczenia organizmu z toksyn oraz groźnych szczawianów.
Czy śliwki są ciężkostrawne?
Zdania na temat tego, czy śliwki są ciężkostrawne, są podzielone. Zawierają one pektyny i cenny błonnik pokarmowy, który pozytywnie wpływa na metabolizm. Jednak zjedzenie ich w dużych ilościach na pewno może przyczyniać się do problemów z trawieniem.
Kto nie powinien jeść śliwek?
A kto nie powinien jeść śliwek? Przede wszystkim osoby, które zmagają się z zespołem jelita drażliwego, problemami z wątrobą lub trzustką. Wspomnieliśmy również o dużej zawartości cukru w tych owocach i to właśnie z tego powodu częste spożywanie dużych ilości śliwek nie jest zalecane osobom zmagającym się z cukrzycą, otyłością czy nadwagą.
Z czym nie łączyć śliwek?
Świeżych śliwek nie należy popijać napojami gazowanymi ani mlekiem. Takie połączenie może sprawić, iż dopadnie nas ostry ból brzucha. o ile zaś chodzi o same pokarmy, to na zakazanej liście są wszelkie produkty o adekwatnościach przeczyszczających, które zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego lub pektyn.
Świeże śliwki nie powinny być spożywane w połączeniu z pomidorami, fasolą, cukinią czy selerem. Najprawdopodobniej nie będzie dla nas korzystne również łączenie ich z tłustymi mięsami czy smalcem.
Należy również zwrócić uwagę na porę spożywania tych owoców. Nigdy nie powinno się tego robić tuż po sytym posiłku (np. po obiedzie) i nie później, niż na trzy godziny przed snem. Może to bowiem doprowadzić do poważnych problemów z układem trawiennym, które uniemożliwią spokojny sen.
CZYTAJ TAKŻE: