Kakao - jakie jest najlepsze?
Najzdrowsze kakao to oczywiście kakao naturalne, niskoprzetworzone. Na rynku dostępne są także napoje kakaowe w formie proszku, które po połączeniu z wodą tworzą słodki napój kakaowy, jednak takie napoje zawierają o wiele mniej witamin i pierwiastków, niż prawdziwe, ciemne kakao.
Wybierając kakao warto decydować się na niealkalizowane, czyli takie, które nie zostało poddane obróbce zasadowej. Najlepszym wyborem będzie też taki produkt, który zawiera 100 proc. kakao - bez dodatków, cukrów, mleka w proszku itp.
Kakao nie tylko smaczne, ale zdrowe. Obniża ciśnienie, wspiera serce
Kakao zawiera wiele cennych składników odżywczych i substancji bioaktywnych. Wśród nich znajdują się minerały takie jak: magnez, żelazo, potas, wapń, fosfor, cynk. Znajdziemy w nim także witaminy z grupy B, witaminę E i A. Jednym z cenniejszych składników zawartych w kakao są polifenole, czyli substancje o działaniu antyoksydacyjnym, ale też białko, tłuszcze, błonnik oraz alkaloidy (teobromina i kofeina). Reklama
Przeanalizowano ponad 20 badań, w których uczestnikami było 856 zdrowych osób. Oceniano, na podstawie tych badań, jak produkty czekoladowe oraz kakao, bogate we flawanole, wpływają na ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem tętniczym i bez nadciśnienia.
Porównano, jak flawonole zawarte w produktach czekoladowych wpływają na ciśnienie tętnicze. Na podstawie badań ustalono, iż związki te mają niewielki, ale istotny klinicznie wpływ na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, nawet, jeżeli są konsumowane krótkotrwale.
Oznacza to, iż regularne spożywanie kakao wpływa na stan tętnic, pracę mięśnia sercowego oraz stabilizuje ciśnienie krwi. Skąd taki efekt? Flawanole zawarte w kakao zwiększają produkcję tlenku azotu w śródbłonku, co sprzyja rozszerzeniu naczyń krwionośnych, a tym samym obniżeniu ciśnienia krwi.
Połączenie kawy i kakao - jaki daje efekt?
Kakao to doskonały dodatek do kawy, zwłaszcza do tej porannej filiżanki. Połączenie kofeiny z kawy i teobrominy dostarcza energii, która potrzebna jest zwykle właśnie o poranku. Oba te składniki poprawiają także koncentrację i pamięć, co może być szczególnie istotne dla osób uczących się lub pracujących.
Ponadto kawa z kakao to dobre połączenie na lepszy nastrój. Składniki w nich zawarte stymulują produkcję endorfin.
Co ważne - kawa z kakao zapewnia uczucie sytości. Wypita o poranku, pozwala hamować napady głodu przez cały dzień, co zapobiega podjadaniu.
Przepis na kawkao, czyli kawę z kakao
Jak przygotować napój, który doda energii, poprawi koncentrację, ukoi nerwy i wprowadzi w dobry nastrój? Nic trudnego. Do zaparzonej kawy wystarczy dodać jedną łyżeczkę kakao - naturalnego i nieprzetworzonego.
Tak przygotowaną kawę warto wypić w godzinach porannych, by uzyskać najlepszy efekt połączenia tych dwóch produktów.
Źródło:
Ried K. i wsp.: Effect of cocoa on blood pressure. Cochrane Database Syst Rev 2012;15
CZYTAJ TAKŻE: