Wielu Polaków wkłada do święconki, a jest trujący. Wielkanoc może skończyć się wizytą u lekarza

g.pl 1 tydzień temu
Koszyczek wielkanocny to nieodłączny element zbliżających się świąt. Choć każdy jest inny, to jednak tradycyjnie znajdują się w nim te same rzeczy. Niestety nie wszystkie z nich są dla nas dobre. O czym zatem powinniśmy pamiętać, aby święta nie skończyły się dla nas dolegliwościami żołądkowymi?
Wielkanoc wiąże się z wieloma tradycjami. Koszyczek wielkanocny poniekąd łączy kilka z nich, ponieważ trafiają do niego produkty spożywane podczas świąt, czasami także pisanki, a do tego dochodzi element religijnego obrządku święcenia. Wiele osób nie wyobraża sobie też, aby koszyczek nie był ozdobiony bukszpanem. Z tym jednak wiąże się problem.


REKLAMA


Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem


Czego nie wolno wkładać do święconki? Ten niepozorny dodatek może mieć fatalne konsekwencje dla zdrowia
Zawartość koszyczka wielkanocnego jest ściśle związana z symboliką poszczególnych elementów. Jak wyjaśnia Portal Spożywczy, jajka (będące najważniejszym elementem święconki) to symbol życie. Chleb oznacza pomyślność i dobrobyt, a kawałek kiełbasy lub wędliny - zdrowie, płodność i dostatek. Sól symbolizuje sedno życia oraz prawdy i nawiązuje do określenia "sól ziemi", które Jezus stosował w odniesieniu do swoich uczniów. Pieprz z kolei ma związek z gorzkimi ziołami, które dawniej Żydzi dodawali do charosetu (sosu) na pamiątkę niewolniczej pracy w Egipcie. Chrzan to symbol siły fizycznej i krzepy, a ciasto umiejętności i doskonałości. W końcu wśród produktów nie może zabraknąć baranka - metafory zwycięstwa życia nad śmiercią.
Mając na uwadze powyższe, w koszyczku nie powinny znajdować się produkty niezwiązane z chrześcijańską tradycją. Są to zatem np. czekoladowe zające. Co jednak z bukszpanem? Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie podaje, iż święconka tradycyjnie powinna być wyścielona białą serwetką i przybrana właśnie bukszpanem. Ta zimozielona roślina symbolizuje bowiem życie wieczne i nadzieję Zmartwychwstania. Niestety bukszpan zawiera również alkaloidy. Co to oznacza?


Czy bukszpan jest trujący? Czy bukszpan może być w domu?
Alkaloidy to toksyczne substancje, które znajdują się we wszystkich częściach bukszpanu, łącznie z korzeniami. Do najczęstszych objawów zatrucia nimi należą biegunka, wymioty i dreszcze. Ponadto w skrajnych przypadkach pojawiają się trudności z oddychaniem, a choćby paraliż. Dobrą informacją jest to, iż do zatruć dochodzi rzadko. Wiąże się ono bowiem ze spożyciem listków lub owoców bukszpanu. Sam dotyk jest bezpieczny, więc możemy spokojnie przez cały czas dekorować nasze koszyczki. Z drugiej strony powinniśmy zwracać dużą uwagę, aby żadne części rośliny nie dostały się przypadkiem do produktów spożywczych.
Zobacz też: To królowa polskich domów i ogrodów. Jest tak groźna, iż ostrzega przed nią choćby sanepidSzczególnie narażone na zatrucie bukszpanem są dzieci, które z ciekawości mogą włożyć gałązki do buzi. Trująca roślina może być uznana również za przysmak przez nasze domowe zwierzaki. W przypadku podejrzeń zjedzenia bukszpanu należy niezwłocznie udać się do szpitala (lub weterynarza). Na koniec warto wspomnieć, iż osoby ze skłonnością do alergii mogą mieć negatywną reakcję na sam kontakt rośliny ze skórą, ale wówczas objawi się to swędzącą wysypką.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału