Typowe racuchy idą w odstawkę. Proste placki jurora „Masterchefa” biją na głowę klasyki

zdrowie.wprost.pl 7 miesięcy temu
Zdjęcie: Racuchy Źródło: Freepik/Racool_studio


Chcesz zrobić racuchy niczym prawdziwy szef kuchni? Skorzystaj z przepisu jurora „Masterchefa”. Michel Moran dodaje do swoich placków 3 nieoczywiste składniki. W pół godziny wyczarowuje danie godne najlepszej restauracji. Sprawdź, jak on to robi.



Michel Moran to francuski szef kuchni, który dał się poznać przede wszystkim jako juror programu „Masterchef”, gdzie ocenia popisy kulinarne kucharzy-amatorów z pasją do gotowania. Prowadzi też programy kulinarne, w których przygotowuje proste, szybkie i nierzadko zaskakujące dania. W jednym z odcinków zaprezentował przepis na racuchy drożdżowe. Zrobił jednak placki inne niż wszystkie, bo dodał do nich dwa dość nieoczywiste składniki. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.

Jak zrobić racuchy według Michela Morana?

Tradycyjne racuchy drożdżowe powstają na bazie mąki, mleka, drożdży, cukru, jajek i soli. Michel Moran zmodyfikował nieco klasyczną recepturę. W jego przepisie znalazła się jeszcze maślanka i skórka z cytryny. Dodał też do placków serek śmietankowy. Sama procedura przygotowania przysmaków nie jest zbyt skomplikowana. Wystarczy wymieszać składniki, poczekać aż drożdże zaczną „pracować” i usmażyć ciasto na patelni z dodatkiem tłuszczu.
Idź do oryginalnego materiału