Michel Moran to francuski szef kuchni, który dał się poznać przede wszystkim jako juror programu „Masterchef”, gdzie ocenia popisy kulinarne kucharzy-amatorów z pasją do gotowania. Prowadzi też programy kulinarne, w których przygotowuje proste, szybkie i nierzadko zaskakujące dania. W jednym z odcinków zaprezentował przepis na racuchy drożdżowe. Zrobił jednak placki inne niż wszystkie, bo dodał do nich dwa dość nieoczywiste składniki. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.
Jak zrobić racuchy według Michela Morana?
Tradycyjne racuchy drożdżowe powstają na bazie mąki, mleka, drożdży, cukru, jajek i soli. Michel Moran zmodyfikował nieco klasyczną recepturę. W jego przepisie znalazła się jeszcze maślanka i skórka z cytryny. Dodał też do placków serek śmietankowy. Sama procedura przygotowania przysmaków nie jest zbyt skomplikowana. Wystarczy wymieszać składniki, poczekać aż drożdże zaczną „pracować” i usmażyć ciasto na patelni z dodatkiem tłuszczu.