Kawa z mlekiem kontra stan zapalny
Badacze z Uniwersytetu Kopenhaskiego postanowili przyjrzeć się bliżej związkowi między polifenolami - przeciwzapalnymi związkami roślinnymi obecnymi m.in. w kawie, a białkami zawartymi w mleku. W warunkach laboratoryjnych naukowcy wywołali sztuczny stan zapalny w komórkach układu odpornościowego, a następnie "poczęstowali" je mieszanką tych dwóch składników.
Efekt? Komórki, które otrzymały koktajl z polifenoli i mleka, były aż dwukrotnie skuteczniejsze w tłumieniu stanu zapalnego niż te, które otrzymały samą kofeinową bazę. Profesor Marianne N. Lund, współautorka badania, zaznacza, iż taka reakcja zachodzi również w przypadku popularnych napojów, takich jak kawa z mlekiem. Reklama
- mówi badaczka.
Nie tylko kawa - jak łączyć polifenole i białko?
Wnioski płynące z badania sugerują, iż działanie to nie ogranicza się jedynie do porannej kawy. Podobne korzyści mogą przynieść inne kombinacje polifenoli i białka - np. warzywa z jogurtem, owoce w koktajlu z dodatkiem mleka czy choćby dania mięsne z dużą ilością przypraw i warzyw.
Chociaż badanie przeprowadzono na komórkach, a kolejne kroki obejmą testy na zwierzętach i ludziach, już dziś warto pomyśleć o wzbogaceniu swojej porannej rutyny o składniki wspierające odporność.
Co to znaczy dla twojej codziennej diety?
W praktyce oznacza to, iż warto zwracać uwagę nie tylko na pojedyncze "superfoods", ale na całe połączenia składników. Kiedy sięgasz po kawę z mlekiem, robisz smoothie z owoców i jogurtu albo dodajesz jogurt naturalny do owocowej sałatki - tworzysz duet, który może działać przeciwzapalnie.
To nowy sposób myślenia o codziennym jedzeniu: nie jako o sumie kalorii, ale jako zestawie aktywnych związków, które mogą wspierać organizm. To także dobra wiadomość dla wszystkich, którzy nie lubią skomplikowanych diet - bo zdrowotny potencjał może tkwić w prostych, dobrze skomponowanych posiłkach.
Jak naturalnie wspierać organizm?
Aby naturalnie wspierać odporność, warto sięgać po produkty bogate w polifenole, takie jak goździki, anyż, kakao, czarny bez, orzechy, ciemna czekolada czy siemię lniane - z łatwością można dodać je do kawy, herbaty albo porannego smoothie.
Dobrym pomysłem jest również wzbogacenie napoju o źródło białka, na przykład kolagen w proszku, który wspiera nie tylko układ odpornościowy, ale też skórę i kości, a przy tym nie zmienia smaku kawy.
Warto natomiast unikać przesłodzonych napojów, które choć kuszące, mogą przynieść odwrotny efekt - nadmiar cukru sprzyja stanom zapalnym i osłabia organizm.
Źródła:
https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.2c06658
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21432698/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21045839/
CZYTAJ TEŻ: