Spleśniały dżem? Nie wystarczy ściągnąć futerka. jeżeli zjesz, to pożałujesz
Zdjęcie: Spleśniałe jedzenie
Szarawy kożuszek na dżemie, pomidorach lub owocach, które zbyt długo czekały na zjedzenie, to nie tylko problem estetyczny. I zdecydowanie nie wystarczy usunąć zepsutej części z takiego pokarmu. Pleśń wrasta głęboko w zainfekowany produkt i jest niebezpieczna dla zdrowia, choćby jeżeli nie widać jej gołym okiem.Mykotoksyny to toksyczne związki wytwarzane przez pleśnie, które mogą znajdować się w żywności choćby bez widocznych oznak zepsucia Usunięcie spleśniałej części produktu nie gwarantuje bezpieczeństwa Długotrwałe spożywanie mykotoksyn wiąże się z ryzykiem uszkodzenia wątroby, nerek, a choćby rozwoju nowotworów Najlepszą ochroną jest odpowiednie przechowywanie żywności i bezwzględne unikanie spożycia produktów, na których pojawiła się pleśń