Chociaż nazwy tego przysmaku się zmieniają, wszyscy mamy na myśli pyszne połączenie ciasta bez pieczenia i kremu, uzupełnione herbatnikiem na spodzie. Po prostu nie można się bez nich obejść w Boże Narodzenie.
Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować:
- 100 g daktyli
- 80 g masła z orzechów nerkowca
- 80 g płatków owsianych
- 30 g orzechów włoskich
- 30 g mleka półtłustego
- 15 g kakao
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka kropli aromatu rumowego (opcjonalnie)
Do kremu potrzebujemy:
- 200 ml mleka półtłustego
- 20 g cukru trzcinowego
- 20 g cukru waniliowego
- 20 g białka waniliowego
Będziemy również potrzebować:
- 18 herbatników
- 10 g cukru pudru

Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania kremu. Gotujemy mleko z wanilią, cukrem trzcinowym i budyniem do zagęszczenia. Dodajemy białko do gorącego budyniu, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Następnie przystępujemy do przygotowania ciasta. Miksujemy płatki owsiane w robocie kuchennym z orzechami włoskimi, daktylami i kakao. Dodajemy masło z orzechów nerkowca, sok z cytryny, mleko i opcjonalnie aromat rumowy i ponownie miksujemy. Powinniśmy otrzymać zwartą, niezbyt lepką masę.
Z całej masy następnie bierzemy kawałek (zrobiliśmy 18 sztuk) i wciskamy go do foremek na ule.

W środku robimy zagłębienie (łyżką lub chochlą), do którego wyciskamy krem dzięki rękawa cukierniczego. Na koniec przykrywamy herbatnikiem, a gdy wszystko jest gotowe, posypujemy cukrem pudrem.

Odkryj nasze bestsellery:
| Wartość energetyczna | 107 kcal |
| Białko | 4 g |
| Węglowodany | 13 g |
| Tłuszcze | 4 g |
| Błonnik | 1,5 g |
Bez względu na to, czy nazywacie te ciasteczka gniazdami os czy ulami, ta fit wersja przekona was, iż choćby świąteczne klasyki można przygotować zdrowiej i bez niepotrzebnych kompromisów w smaku.
Podziel się swoimi dziełami z nami w mediach społecznościowych, oznaczając je hashtagiem #gymbeampl.









