Produkty polecane w chorobie Leśniowskiego – Crohna

podhaleregion.pl 12 godzin temu

W okresie remisji choroby dieta powinna być jak najbardziej zbliżona do normalnej, z wyłączeniem produktów, których pacjent nie toleruje. To, które pokarmy nasilają dolegliwości jelitowe, chory jest w stanie zaobserwować samodzielnie.

Czasem tolerancja określonego produktu zależy od stopnia jego rozdrobnienia lub sposobu przygotowania. Np. niektóre surowe warzywa mogą wywoływać bóle brzucha i wzdęcia, ale w formie ugotowanej nie powodują żadnych dolegliwości.

Produkty polecane w chorobie Leśniowskiego – Crohna

Oprócz bezlaktozowego nabiału, do produktów zalecanych pacjentom z chorobą Leśniowskiego – Crohna zalicza się: łatwostrawne drobne kasze, makarony, ryż, ziemniaki, a także warzywa i owoce, mięso drobiowe, ryby, jaja, masło, oleje roślinne. Posiłki powinny być regularne i częste (4-6 w ciągu dnia), w razie potrzeby miksowane lub przecierane.

Jeśli tradycyjne posiłki nie wystarczają do utrzymania adekwatnego stanu odżywienia, do diety chorego należy włączyć specjalne wysokobiałkowe i wysokoenergetyczne preparaty do żywienia medycznego, dostępne w aptece. Pomogą one w uzupełnieniu niedoborów pokarmowych.

Źródło: ChorobaCrohna-Badanie.pl | Badanie kliniczne dla pacjentów z chorobą Crohna

Idź do oryginalnego materiału