Orzechy makadamia - co to takiego?
Orzechy makadamia to owoce wiecznie zielonego drzewa z rodziny srebrnikowatych znanego jako makadamia. To jedne z najbardziej luksusowych i wyjątkowych orzechów na świecie, prawdziwy rarytas. Mają subtelny, maślany smak i kremową konsystencję, na co wpływ ma duża zawartość zdrowych tłuszczów. Smaczne wnętrze jest schowane pod niezwykle twardą łupiną, z którą nie poradzi sobie choćby dziadek do orzechów. Orzechy makadamia rozłupuje się najtrudniej ze wszystkich orzechów na świecie. W sklepie jednak dostaniemy je pozbawione twardej otoczki.Reklama
Orzechy makadamia - wartości odżywcze
Orzechy makadamia są jednymi z najbardziej cenionych orzechów na świecie. Chodzi zarówno o ich smak, jak i wysoką jakość składników odżywczych. Jakich?
Orzechy te wyróżniają się wysoką zawartością tłuszczów. Stanowią jedno z najlepszych źródeł tłuszczów spośród wszystkich orzechów. Tłuszcze, które występują w tych orzechach, to głównie tłuszcze jednonienasycone (ok. 80 proc). Zawierają także specyficzne rodzaje jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które nie są łatwo dostępne w wielu innych produktach spożywczych i, co istotne, śladowe ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W orzechach makadamia najwięcej jest kwasu oleinowego i kwasu palmitooleinowego.
Orzechy makadamia zawierają dużo błonnika pokarmowego. Jedna ich garść to choćby ponad 3,4 g błonnika, a także ponad 3 g białka. Dostarczają też żelaza, wapnia, magnezu, manganu, miedzi, fosforu, selenu, a także witamin - zwłaszcza witamin z grupy B i witaminy E.
Orzechy makadamia są oczywiście produktem kalorycznym. 100 g ma ponad 700 kcal. Dla wielu osób istotną informacją jest to, iż mają niski indeks glikemiczny.
Orzechy makadamia - dlaczego warto je jeść?
Orzechy makadamia to produkt, który zdecydowanie warto uwzględnić w diecie. Tak jak inne orzechy, jeżeli nie ma ku temu przeciwwskazań.
Orzechy makadamia są źródłem przeciwutleniaczy. Wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami i w efekcie mogą przyczyniać się do redukowania stresu oksydacyjnego, co prowadzi do zmniejszenia ryzyka wielu chorób, a także spowolnienia naturalnych procesów starzenia. Związki takie jak flawonoidy i tokotrienole, jak się wskazuje, mogą pomóc m.in. w walce z komórkami nowotworowymi.
Jedzenie orzechów makadamia przyczynia się do obniżenia stanów zapalnych, prowadzi do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu i podwyższenia tego "dobrego". Z badań wynika, iż włączenie orzechów do diety zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
Regularne spożywanie orzechów, m.in. orzechów makadamia, zmniejsza prawdopodobieństwo zespołu metabolicznego. Duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych i mała ilość węglowodanów powoduje mniejszą glikemię poposiłkową, gdy orzechy są dodawane do posiłku bogatego w węglowodany. Co więcej, za sprawą dużej zawartości białka i błonnika, mogą zmniejszać głód i promować uczucie sytości.
Orzechy makadamia będą mieć pozytywny wpływ na zdrowie kości, a także, jak inne orzechy, przyczynią się do prawidłowego działania układu nerwowego. Skorzystają też jelita.
Z badań wynika, iż osoby, które regularnie spożywają orzechy, są mniej narażone na rozwój demencji. Regularne spożywanie orzechów, w tym orzechów makadamia, może także przyczynić się do zmniejszenia ryzyka przedwczesnej śmierci.
Jak można wykorzystać orzechy makadamia?
Orzechy makadamia są wszechstronnym składnikiem - można korzystać z ich adekwatności na wiele różnych sposobów. Stanowią wartościową, choć kaloryczną przekąskę. Można je dodawać do wypieków, deserów, dań wytrawnych i sałatek. Można z nich przygotować masło, które świetnie sprawdza się jako smarowidło do pieczywa, jak i dodatek do deserów. Na rynku znajdziemy też mąkę czy napoje z orzechów makadamia. Poza tym z orzechów tych wytwarzany jest również olej. Jakie ma adekwatności?
Olej z orzechów makadamia - adekwatności
Olej z orzechów makadamia jest często porównywany do oliwy za sprawą wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-9. Spożywanie kwasu oleinowego (i innych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych) może wpływać korzystnie na poziom cholesterolu we krwi i ciśnienie tętnicze, a także poprawiać funkcje naczyń krwionośnych. Ważnym składnikiem oleju jest również kwas palmitooleinowy, który może wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego i funkcje metaboliczne.
Olej makadamia jest źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki. Należą do nich m.in. substancje zwane tokotrienolami, które należą do "rodziny" witaminy E. Witamina E i tokotrienole mogą chronić przed rakiem i wieloma innymi problemami zdrowotnymi, w tym chorobami sercowo-naczyniowymi i neurologicznymi.
Olej z orzechów makadamia jest dobry dla skóry: chroni ją przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźniając proces starzenia, nawilża i odżywia, wspomaga regenerację, ma adekwatności przeciwzapalne. Warto go stosować m.in. do skóry suchej. Jego stosowanie może też poprawić kondycję włosów, czyniąc je mocniejszymi, bardziej nawilżonymi i pełnymi blasku. Regularne stosowanie przynosi najlepsze efekty zwłaszcza w przypadku włosów suchych, zniszczonych lub łamliwych.
Jak stosować olej z orzechów makadamia?
Olej z orzechów makadamia używany jest zarówno w kuchni, jak i poza nią. Jak na olej z orzechów posiada stosunkowo wysoki punkt dymienia. Najwięcej adekwatności zachowuje, gdy jest spożywany na zimno. Gdy rozchodzi się o adekwatności, najlepszym wyborem będzie olej makadamia nierafinowany.
Spożywczy olej z orzechów makadamia ma delikatnie orzechowy smak i aromat. Idealnie nadaje się do sałatek i dressingów, surówek, deserów, a choćby lodów. Można nim polewać dania po ugotowaniu, a także używać go jako dodatku do musów, jogurtów, smoothie czy na kanapki, aby wzbogacić dietę zdrowymi tłuszczami.
Olej ten jest też szeroko wykorzystywany do produkcji kosmetyków. Może być stosowany jako naturalny olejek do masażu, nawilżający krem do skóry czy odżywka do włosów.
Orzechy makadamia - na co uważać?
Podobnie jak inne rodzaje orzechów orzechy makadamia mogą wyzwalać reakcje alergiczne i z tego względu nie mogą być spożywane przez osoby, które są na nie uczulone. Osoby uczulone powinny stronić także od oleju, który jest z nich pozyskiwany.
CZYTAJ TAKŻE: