Polskie Eko Zagrody to specjaliści od ekologicznych wędlin drobiowych, na BioBazarze kupicie od nich wędliny z kurczaka i indyka. Firma powstała w 2013 r. i od początku zajmuje się przetwórstwem i dystrybucją ekologicznego drobiu.
Zakład przetwórczy działa w Szczawinie Kościelnym na Mazowszu.
To rodzinna firma, za której sterami stoi Adam Ostrowski, receptury opracowuje i dogląda jego mama Irena.
W 2024 r. Polskie Eko Zagrody zostały uznane Najlepszym Przetwórcą Ekologicznym w Polsce, warto podkreślić, iż od pewnego czasu produkty tej przetwórni doceniane są także poza granicami naszego kraju. Ekologiczne mięso pochodzi od zaprzyjaźnionych hodowców – produkcja bazuje w dużej mierze na dostawach z czterech stale współpracujących hodowli ekologicznych.
W ekologicznych hodowlach kurczaki, gęsi, kaczki i indyki mają stały dostęp do wybiegu, rosną dłużej niż ptaki hodowane konwencjonalnie, karmione są ekologicznym zbożem i paszami. Czynniki te wpływają na strukturę jak i na smak mięsa.
Co wyróżnia wędliny z Polskich Eko Zagród?
- solone są solą kamienną, dodatek peklosoli jest śladowy;
- mają intensywny smak;
- mają prosty skład;
- nie zawierają alergenów – np. do pasztetu nie dodaje się jajek;
- nie zawierają glutenu – są to wędliny bezpieczne dla osób z nietolerancją na ten składnik;
- w ofercie szeroki wybór wędlin drobiowych bez dodatku przypraw – wyłącznie na bazie soli – co czyni je znakomitą propozycją dla najmłodszych.