Rola owoców w diecie człowieka
Z punktu widzenia zdrowia, samopoczucia i uzupełniania niedoborów, owoce odgrywają znaczącą rolę w diecie człowieka. To właśnie w nich znajduje się sporo cennych witamin, wody oraz minerałów, które wpływają na układ sercowo-naczyniowy, trawienny, odpornościowy i nerwowy.
W wielu owocach znajdują się także oksydanty, które chronią komórki przed uszkodzeniami oraz nieprawidłowym nowotworzeniem. Antyoksydanty odgrywają też kluczową rolę w profilaktyce chorób serca.
Owoce są też doskonałym zamiennikiem niezdrowych słodyczy, ich naturalna słodycz pozwala zaspokoić ochotę na niezdrowe przekąski, a dodatkowo dostarcza witamin. Reklama
Regularne, ale umiarkowane spożywanie owoców, może także zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu, cukrzycy, miażdżycy czy niewydolności serca.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożycie co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie, przy czym owoce powinny stanowić około połowę tej ilości.
Owoce i warzywa najlepsze dla jelit
Zespół jelita drażliwego dotyka choćby 13 proc. populacji w Polsce, ponad 60 tys. Polaków cierpi na nieswoiste choroby zapalne jelit, a choćby 45 proc. osób może mieć problem z nadmiernym gromadzeniem się gazów w przewodzie pokarmowym. Stan jelit w dużej mierze zależy od diety, dlatego jej odpowiednie komponowanie ma tak istotne znaczenie w codziennym życiu.
Nie trzeba dokładnie liczyć makroskładników, by zadbać o prawidłową dietę, a jedynie pamiętać, by była ona zróżnicowana: bogata w produkty pełnoziarniste, świeże warzywa, ryby oraz nabiał. Im mniej żywności przetworzonej, tym mniejsze problemy jelitowe.
Istotnym składnikiem, który pozwala utrzymać jelita we właściwym zdrowiu, jest błonnik. Reguluje on rytm wypróżnień, zapobiega zaparciom, wspiera pracę bakterii jelitowych, ogranicza występowanie uciążliwych gazów.
Owoc, który wspiera układ trawienny
Aby wspierać swoje jelita, dr Eric Yoon, lekarz medycyny, gastroenterolog z Manhattan Gastroenterology, zaleca spożywanie szerokiej gamy owoców i warzyw. To, jak twierdzi, zwiększa różnorodność dobrych bakterii w jelitach, co jest niezbędne do ich pełnego rozwoju i roli w przewodzie pokarmowym.
Dr Jiying Ling, pielęgniarka oraz profesor na Wydziale Pielęgniarstwa Michigan State University podkreśla, iż najważniejsze jest, by spożywać różne owoce, w niewielkich ilościach. Podkreśla, iż zwykle kolor owoców także ma znaczenie: te ciemne zawierają sporo przeciwutleniaczy, a jaśniejsze zwykle bogatsze są w cenny dla jelit błonnik. Uważa też, iż nie ma jednego owocu, który w pełni zapewnia zdrowie układu pokarmowego.
Dr Eric Youun uważa, iż jeden owoc zasługuje na szczególną uwagę ze względu na swój skład i powinien być częściej spożywany.
Kiwi, bo o tym owocu mowa, zawiera zarówno rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik.
Błonnik rozpuszczalny rozpuszcza się w wodzie, tworząc substancję przypominającą żel, która spowalnia trawienie. Ten typ błonnika pomaga też regulować poziom cukru we krwi i cholesterolu.
Błonnik nierozpuszczalny zwiększa z kolei objętość stolca i wspomaga pasaż pokarmu przez układ pokarmowy, ułatwiając wypróżnianie i zapobiegając zaparciom. Oba rodzaje błonnika wzajemnie się uzupełniają, gwarantując korzystny wpływ na stan jelit.
Kiwi zawiera także aktynidynę, enzym, który wspiera trawienie białek. Uczestniczy także w procesach trawienia, jest zatem substancją, która pomaga osobom z niestrawnością i problemami żołądkowymi.
To właśnie aktynidyna jest substancją często dodawaną do suplementów diety wspierających trawienie.
Aktualnie aktynidyna jest także badana pod kątem działania przeciwnowotworowego, ale nie ma na ten moment wyników, które jednoznacznie wskazywałyby na jej rolę w profilaktyce nowotworowej.
Oprócz tego, w kiwi znajdziemy także witaminy: C, K, E oraz witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Owoc ten bogaty jest także w magnez, potas, wapń i fosfor.
Źródła:
https://parade.com/health/fruit-to-eat-more-of-according-to-gastroenterologisthttps://aestheticcosmetology.com/wp-content/uploads/2019/01/ke2018.3-5.pdf
CZYTAJ TAKŻE: