Najlepszy dodatek do śniadania. Dostarczy białka, podkręci metabolizm, doda energii

zdrowie.interia.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: Interia Kulinaria


Chcąc dostarczyć sobie większych ilości białka, na śniadanie często wybieramy jajecznicę, omlet lub jajka pod inną postacią. Białko w diecie odgrywa istotną rolę, zarówno budulcową, jak i wspomagającą redukcję tkanki tłuszczowej. Należy jednak wiedzieć, iż w każdym posiłku ilość białka musi być odpowiednia, a jedzenie jajecznicy z dwóch jajek nie dostarczy nam tego makroelementu w pełni. Warto dodać do niej jeden składnik, który podwoi zawartość białka w śniadaniu, co przyniesie same korzyści.


Śniadanie pełne białka wspiera odchudzanie


Chcąc zredukować masę ciała zaleca się, by na śniadanie wybierać produkty wysokobiałkowe. Duża zawartość tego makroskładnika przede wszystkim zwiększa uczucie sytości, ponieważ białko trawi się zdecydowanie dłużej niż węglowodany. Na dłużej jesteśmy "pełni", dzięki czemu unikamy podjadania przed obiadem.


Wysoka zawartość białka stabilizuje także poziom cukru we krwi, co hamuje łaknienie na słodycze.


Bardzo istotną funkcją białka jest funkcja budulcowa - dostarczanie go do organizmu wzmacnia mięśnie i przyczynia się do budowania masy mięśniowej, co jest szczególnie istotne dla osób, które dodatkowo są aktywne fizycznie. Reklama
Dlaczego jeszcze wybieramy białko na śniadanie? Bo dzięki niemu uzyskujemy efekt termiczny, co oznacza, iż organizm spala więcej kalorii, niż przyjął, a trawienie pozostaje na wyższym poziomie choćby w czasie spoczynku.


Jajecznica na śniadanie - czy to dobry wybór?


Jajka są chętnie wybierane na śniadanie przez osoby, które dążą do redukcji masy ciała. Podawane w formie gotowanej, jajka sadzone, ale też omlety czy dodatek do tortilli dostarczają organizmowi nie tylko energii, ale też witamin i, co ważne - sycą na długo.


Warto jednak wiedzieć, iż jajecznica, na którą składają się dwa czy trzy jajka, nie jest w stanie zaspokoić zapotrzebowania na białko w jednym posiłku.
Z aktualnych badań wynika, iż optymalne spożycie białka w jednym posiłku powinno wynosić od 0,4 do 0,55 g na każdy kilogram całkowitej masy ciała, czyli najczęściej od 25 do 40 g, w zależności od masy ciała.
Jedno duże jajko zawiera ok. 7 g białka, co oznacza, iż jajecznica składająca się choćby z trzech jaj dostarczy średnio 21 g białka. To wciąż mało, dlatego warto uzupełnić taki posiłek o inne źródło tego makroskładnika.


Jajecznica ze skyrem dostarczy białka


Popularnym produktem w ostatnich latach stał się skyr, czyli gęsty jogurt pełen białka i ubogi w tłuszcze. Jego dodatek do jajecznicy - choć może kontrowersyjny - sprawi, iż śniadanie nie tylko będzie bogate w odpowiednią ilość białka, ale posiłek stanie się też bardziej kremowy i puszysty.
Jak przygotować jajecznicę ze skyrem? Wystarczy 2-3 jajka wymieszać z dwoma łyżkami skyru naturalnego, a następnie usmażyć jak klasyczną jajecznicę. Warto dodatkowo doprawić posiłek ulubionymi przyprawami.
Skyr doskonale nada się także do przygotowania omletu. Potrzebne będą:
2 jajka,łyżka skyru, 50 g mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać, a następnie usmażyć na patelni.


Skyr - ile ma białka?


Dlaczego skyr jest doskonałym, białkowym dodatkiem do śniadania? W 100 g skyru znajduje się aż 12 g białka, a dla porównania w jogurcie naturalnym jest go 4 g.
Innym, dobrym dodatkiem do śniadania, bogatym w białko, mogą być także: drób, ryby lub masło orzechowe.
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału