Labneh to kremowy serek, który możesz przygotować gwałtownie i bez wysiłku w swojej domowej kuchni. Twarożek ten tradycyjnie wytwarzany jest w krajach Bliskiego Wschodu, ale od jakiegoś czasu stał się popularny także w Europie. Aby mieć swój labneh, jedyny warunek jest taki, iż musisz pomyśleć o nim na 6-8 godzin wcześniej i w porę zaopatrzyć się w jogurt grecki. Labneh można zrobić w wersji podstawowej, bez dodatków smakowych albo wzbogacić go o ulubione przyprawy. Jak już go zrobisz, możesz wysmarować grubą warstwą pajdę ulubionego chleba, możesz zawinąć go w lawasz albo podać na nim ulubione warzywa. Tę ostatnią wersję bardzo Wam polecamy na imprezowy stół lub śniadanie w większym gronie – wygląda i smakuje spektakularnie!
Składniki:
- 2 x duży jogurt grecki EKO Olivea
- łyżeczka soli
- pęczek rzodkiewek EKO Żywe Kultury
- 200 g bobu łuskanego EKO NovaBio
- 500 g młodych ziemniaków EKO Adam Furgała
- liście endywii lub musztardowca EKO Bukiet Smaków
- pieprz czarny młotkowany
- oliwa z oliwek EKO Smaki Portugalii
Krok po kroku:
- Wymieszany z solą jogurt przełóż na gazę lub czysty skrawek tetry, ułożone na sicie. Zwiń krańce gazy formując rodzaj sakwy, dociśnij delikatnie. Odstaw do lodówki na całą noc lub dłużej. Im więcej czasu postoi, tym bardziej zwarta będzie konsystencja labneh.
- Oskrob i ugotuj ziemniaki.
- Bób sparz przez 10 min. w osolonym wrzątku, po czym obierz.
- Po wyjęciu z gazy labneh przełóż na 4 talerze, rozsmaruj łyżką, polej aromatyczną oliwą, a następnie przykryj z wierzchu pozostałymi składnikami – młodymi zimeniakami, plastrami rzodkiewki, młodym bobem i zielonymi liśćmi.