Kolejność jedzenia ma znaczenie. Zmniejszysz głód, poprawisz stan jelit

zdrowie.interia.pl 6 godzin temu
Zdjęcie: INTERIA.PL


To, w jakiej kolejności zjadamy poszczególne części posiłku z talerza, w dużej mierze zależy od przyzwyczajeń albo preferencji smakowych. Niektórzy najpierw zjadają mięso, inni zaczynają od makaronu, a jeszcze inni od porcji warzyw. Okazuje się, iż to, co zjemy w pierwszej kolejności, znacznie wpływa na zdrowie jelit oraz poziom glukozy.


Kolejność ma znaczenie. Biochemiczka wyjaśnia


Jak przekonuje znana francuska biochemiczka, Jessie Inchauspé, kolejność zjadanych produktów na talerzu może mieć najważniejsze znaczenie dla zdrowia jelit oraz może decydować o tym, ile finalnie zjemy z talerza i jak wpłynie to na poziom cukru we krwi.
Inchauspé wskazuje, iż zjadanie z posiłku warzyw w pierwszej kolejności reguluje poziom cukru we krwi, korzystnie wpływa na pracę jelit ale zapobiega także podjadaniu między posiłkami i hamuje łaknienie na słodkie.


O tym, dlaczego tak się dzieje, wskazuje w swoich publikacjach, podkreślając, iż to właśnie błonnik z warzyw ma duże znaczenie w diecie. Reklama


Błonnik osłania jelita, hamuje skoki cukru


Błonnik odgrywa istotną rolę w diecie człowieka, ponieważ ma on korzystny wpływ na jelita. Osłania je, wspiera florę bakteryjnę a także powodouje oczyszczanie przewodu pokarmowego z resztek przemiany materii.
Według Inchauspé, na podstawie wielu badań, praktyka jedzenia warzyw w pierwszej kolejności może znacznie ograniczyć zachcianki pokarmowe. Dostarczenie dużej ilości błonnika pokarmowego powoduje uczucie sytości na dłużej, dzięki temu nie tylko zjadamy mniejszą porcję obiadową, ale unikamy także podjadania już po zakończonym posiłku.


Korzyści zwiększenia błonnika w diecie


Jedzenie odpowiedniej ilości błonnika ma najważniejsze znaczenie dla osób, które chcą zredukować masę ciała, ale także dla tych, które chcą uregulować poziom cukru we krwi czy mają kłopoty z wypróżnianiem.
Błonnik spowalnia wchłanianie glukozy, co pozwala utrzymać jej poziom na podobnym poziomie.
To jednak nie wszystko, bo badania wskazują, iż duża ilość rozpuszczalnego błonnika w diecie wiąże kwasy żółciowe w jelitach, co mobilizuje organizm do produkowania nowych, wykorzystując "zalegający" cholesterol. To prowadzi do obniżenia złego cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko m.in. miażdżycy.
Błonnik jest także pożywką dla “dobrych" bakterii jelitowych, co poprawia pracę układu trawiennego, zapobiega wzdęciom oraz problemom z wypróżnianiem.


Gdzie jest najwięcej błonnika?


Najwięcej błonnika znajdziemy w świeżych warzywach i owocach, zwłaszcza w jabłkach, jagodach, gruszkach a także suszonych morelach oraz rodzynkach. jeżeli chodzi o warzywa, to warto regularnie jeść marchew, fasolę, groch, kalafior oraz kapustę.
Należy pamiętać, iż błonnik znajduje się także w otrębach pszennych, kaszach gruboziarnistych oraz produktach pełnoziarnistych.
Ilość błonnika w diecie należy zwiększać stopniowo, jeżeli decydujemy się na suplementację czy zwiększamy ilość produktów spożywczych, bogatych w błonnik, należy pamiętać o zwiększonej podaży wody.
Błonnik, zwłaszcza nierozpuszczalny, ma zdolność wiązania wody, co może prowadzić do zaparć lub odwodnienia, jeżeli nie dostarczymy organizmowi wystarczającej ilości płynów. Objawami przedawkowania błonnika będą też wzdęcia, bóle brzucha, nadmierne gazy, dlatego zawsze należy pamiętać o regularnym nawadnianiu.

Źródła:
https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/health-news/why-is-it-important-to-eat-veggies-first-during-a-meal-a-scientist-weighs-in/articleshow/122089664.cmshttps://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67301,blonnik-pokarmowy
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału