Jest jeszcze zdrowsza niż owsianka. Przygotujesz ją w kilka minut

top.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Wobec tego warto postawić na zdrowe i sycące produkty, które dostarczą organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Jednym z najbardziej popularnych śniadań jest owsianka, choć warto również spróbować podobnego wyrobu przygotowanego z ziaren amarantusa.

Amarantus – roślina bogata w wiele cennych składników

Amarantus, nazywany również szarłatem, to roślina, z której od tysięcy lat pozyskuje się ziarna bogate w ważne dla organizmu składniki odżywcze. Amarantus był uprawiany kilka tysięcy lat temu między innymi przez ludy żyjące na obszarze Ameryki Północnej.

W 100 g ziaren amarantusa znajduje się około 370 kcal. To cenne źródło węglowodanów, białka oraz tłuszczy. W składzie ziaren obecny jest także błonnik, który może wspierać funkcjonowanie układu pokarmowego. Oprócz tego, ziarna amarantusa zawierają wiele cennych witamin i minerałów. Chodzi tutaj między innymi o witaminę A, witaminę C, witaminę E oraz wapń, żelazo czy magnez.

Przeczytaj też: Dodawaj do jogurtu zamiast musli czy płatków owsianych. Waga gwałtownie przestanie być problemem

Owsianka z amarantusem. Jest zdrowsza niż tradycyjna wersja

Owsianka na bazie ziaren amarantusa to doskonała propozycja na szybkie i zdrowe śniadanie, które jest gotowe już w kilka minut. Co więcej, istnieje mnóstwo rozmaitych wariantów, które można przygotować, a sam przepis da się modyfikować do woli. Do przyrządzenia podstawowej wersji owsianki na bazie ziaren amarantusa potrzebnych będzie:

  • około 80 g amarantusa;
  • około 150 ml mleka;
  • 2-3 łyżki serka homogenizowanego o ulubionym smaku (opcjonalnie można wykorzystać taką samą ilość jogurtu naturalnego);
  • świeże maliny, borówki lub inne ulubione owoce.

Amarantus należy ugotować (zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu), a następnie umieścić w misce, zalać mlekiem, dodać serek homogenizowany i ulubione owoce. Całość należy porządnie wymieszać. Niektórzy posypują tak powstałą owsiankę (a raczej "amarantusiankę") niewielką ilością zdrowych orzechów włoskich. Nie zaszkodzi także dodać nieco miodu, który w znaczący sposób wpłynie na smak śniadania.

Zobacz też:

Te placki biją na głowę pancakes. Wychodzą miękkie i puszyste jak chmurki

Szybki, prosty i zdrowy deser. Zrobisz go z 2 składników, a dzieci będą w 7 niebie

Ma więcej błonnika niż otręby i siemię lniane. Włącz do diety, jeżeli chcesz schudnąć

Idź do oryginalnego materiału