Jajka są źródłem nie tylko białka, ale także wielu składników odżywczych. Zawierają m.in. żelazo, witaminy z grupy B, cynk oraz fosfor. Porcja 50 g, czyli jedno średniej wielkości jajko, dostarcza stosunkowo niewielką ilość kalorii, ale wyróżnia się dużą zawartością cholesterolu. To właśnie ten składnik często bywa tematem dyskusji w kontekście ich spożywania. Chociaż normy żywieniowe nie precyzują dziennego limitu cholesterolu, zaleca się, aby unikać nadmiernego spożycia produktów, które go zawierają, w szczególności w połączeniu z nasyconymi kwasami tłuszczowymi.
— "Jajka zawierają cholesterol, ale w porównaniu do innych produktów, takich jak tłuste mięso czy przetwory mięsne, są stosunkowo bezpieczne pod względem ich wpływu na poziom cholesterolu we krwi. Ważne jest jednak zachowanie umiaru" — podkreśla Aleksandra Kureń.
Jajko to o