W Polsce wykryto przypadek cholery. Chora to seniorka ze Stargardu, która nie opuszczała kraju –poinformował w TVN24 główny inspektor sanitarny dr Paweł Grzesiowski. – Na kwarantannie przebywa 26 osób – dodał.
Dr Paweł Grzesiowski Główny Inspektor Sanitarny w rozmowie z TVN 24 wyjaśnił, iż pacjentka pochodzi z województwa zachodniopomorskiego. Ani ona, ani nikt z jej rodziny nie przebywał za granicą. Chora ma schorzenia współistniejące.
Jak zaznaczył GIS na ten moment nie jest znane źródło zakażenia. Cholerą można zarazić się przez wodę i żywność skażone bakterią, dlatego też trwaja intensywne prace, aby ustalić źródło zakażenia. – Analizujemy ostatnich 7 dni aktywności pacjentki, by zorientować się z kim się kontaktowała – mówił.
Typowe objawy dla cholery
Ekspert wymienił cechy charakterystyczne dla tej choroby. To: bóle brzucha, gorączka, biegunka, co powoduje utratę wody i elektrolitów. Wtórnymi objawami są niewydolność nerek czy niewydolność układu krążenia.
U kobiety występuje ciężki przebieg choroby. Pacjentka ma bardzo masywną biegunkę, jest odwodniona, doszło do niewydolności nerek, dlatego też chora jest dializowana.
Kobieta przebywa w izolacj, w specjalistycznym oddziale zakaźnym w Szczecinie.
Nie ma ryzyka epidemii – zastosowano izolację
Dr Grzesiowski uspokaja. – Nie grozi nam epidemia, w Polsce przypadki cholery się zdarzają. Ostatni miał miejsce sześć lat temu. Zalecania jest jednak ostrożność – wyjaśnił.
Dodał: Ponieważ chora, ma w swoich wydzielinach bakterie, to osoby, które miały z nią styczność podlegają izolacji domowej. w tej chwili na kwarantannie przebywa 26 osób, które miały kontakt z chorą, a nadzorem objętych jest ponad 80 osób.
– W krajach rozwiniętych śmiertelność z powodu cholery jest rzadka, bo mamy nowoczesną medycynę, dializy, kroplówki, możemy pacjenta błyskawicznie wyrównać, o ile chodzi o utratę wody i elektrolitów, natomiast w krajach rozwijających się cholera jest absolutnie chorobą jedną z najbardziej śmiertelnych, bo pomoc przychodzi zbyt późno – podsumował.
Cholera – ostra i zaraźliwa choroba zakaźna przewodu pokarmowego, której przyczyną jest spożycie pokarmu lub wody skażonej Gram-ujemną bakterią – szczepami przecinkowca cholery (Vibrio cholerae) produkującego enterotoksynę. Bakteria występuje w wielu serotypach, z których dwa wywołują cholerę u ludzi: O1 i O139. Szacuje się, iż śmiertelność w wyniku zachorowania wynosi około 1 proc. (skrajnie 20 proc.) przypadków prawidłowo leczonych i 50 proc. przy braku leczenia.