Eliksir młodości i specyfik na sokoli wzrok. Nalewka z czarnej porzeczki z przepisu babci obniża poziom cukru i cholesterolu

stronazdrowia.pl 18 godzin temu
Już nasze babcie stosowały ją jako lek na przeziębienie, anginę czy zapalenie gardła. Nalewka z czarnej porzeczki wzmacnia odporność, a oprócz tego opóźnia procesy starzenia, wyostrza wzrok i obniża poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Do tego jest bardzo łatwa do przygotowania – potrzebne będą tylko cztery składniki. Wypróbuj przepis babci na smaczną i zdrową nalewkę z czarnej porzeczki.

Nalewka z czarnej porzeczki. Wypróbuj domowy przepis babci na pyszną nalewkę

Ta lecznicza mikstura naszych babć ma wiele cennych dla zdrowia adekwatności. Czarna porzeczka to bogactwo składników takich jak witamina C i A (beta-karoten) oraz pierwiastków m.in. wapnia, żelaza, potasu i magnezu. Edwin Vega/pixabay.com, freepik.com

Czarne porzeczki to smaczne, słodkie, soczyste i bogate w witaminy oraz składniki odżywcze owoce sezonowe, na które sezon się właśnie rozpoczyna, ale nie trwa zbyt długo. Dlatego, aby zachować ich smak na dłużej, warto przygotować z nich przetwory takie jak dżemy, musy czy właśnie nalewki.

Czytaj także: Ten zapomniany owoc to letnia bomba witaminowa. Poznaj 5 powodów, dla których warto jeść agrest

Nalewka z czarnej porzeczki, zwana też „smorodinówką”, ma intensywnie bordowy kolor i głęboki, wyrazisty, słodki smak. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko czterech składników. Wykonanie nalewki jest bardzo łatwe i nie wymaga posiadania specjalnych sprzętów wystarczy duży, szklany słój, sitko lub gaza oraz szklane butelki.

Składniki na 1,5 litra gotowej nalewki:

  • 1 kg owoców czarnej porzeczki,
  • 500 ml spirytusu rektyfikowanego,
  • 500 ml wódki 40 lub 45 proc.,
  • 0,5 kg cukru.

Przygotowanie:

  1. Owoce wypłukać i usunąć łodyżki. Wsypać do czystego, wyparzonego szklanego słoja.
  2. Owoce zalać spirytusem i wódką, wymieszać, zakręcić i odstawić w nasłonecznione miejsce, np. na parapet na co najmniej miesiąc. Co kilka dni można lekko potrząsnąć słojem, żeby owoce szybciej się macerowały.
  3. Następnie należy odcedzić nalew, czyli powstały płyn z alkoholem, a owoce pozostawić w słoju i zasypać cukrem.
  4. Zamknąć słój i potrząsnąć nim, aby porzeczki wymieszały się z cukrem. Zostawić w słonecznym miejscu na ok. tydzień. Codziennie potrząsać słojem, żeby cukier szybciej się rozpuścił.
  5. Po tym czasie odcedzić powstały sok i połączyć z alkoholowym płynem.
  6. Powstałą nalewkę przecedzić przez kilka warstw gazy lub filtr do kawy do szklanych butelek. Zamknąć je szczelnie i pozostawić w chłodnym, ciemnym miejscu na ok. 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka jest gotowa!
Idź do oryginalnego materiału