Drobiowe wędliny na soli kamiennej dostępne cały tydzień

biobazar.org.pl 11 godzin temu

Polskie Eko Zagrody ze stoiska nr 17 to specjaliści od ekologicznych wędlin drobiowych. Na BioBazarze kupicie od nich wędliny z kurczaka i indyka.

Zakład przetwórczy działa w Szczawinie Kościelnym na Mazowszu.

To rodzinna firma, za której sterami stoi Adam Ostrowski, receptury opracowuje jego mama Irena.

Warto spróbować genialne polędwiczki z kurczaka, pieczeń i kiełbasy z indyka, a także flagowy produkt Polskich Eko Zagród, z którego są bardzo dumni, mianowicie białą kaszankę drobiową. W asortymencie sporo wędlin występuje zarówno w wariancie wędzonym jak parzonym. Kupicie tu też bezosłonkowe parówki, solone solą kamienną, zawierają jedynie niewielkie ilości peklosoli – tu także można wybrać wersję wędzoną lub parzoną.

W 2024 r. Polskie Eko Zagrody zostały uznane Najlepszym Przetwórcą Ekologicznym w Polsce, warto podkreślić, iż od pewnego czasu produkty tej przetwórni doceniane są także poza granicami naszego kraju. Ekologiczne mięso pochodzi od zaprzyjaźnionych hodowców – produkcja bazuje w dużej mierze na dostawach z czterech hodowli ekologicznych.

W ekologicznych hodowlach kurczaki, gęsi, kaczki i indyki mają stały dostęp do wybiegu, rosną dłużej niż ptaki hodowane konwencjonalnie, karmione są ekologicznym zbożem i paszami. Czynniki te wpływają na strukturę jak i na smak mięsa.

Co wyróżnia wędliny z Polskich Eko Zagród?

– solone są solą kamienną, dodatek peklosoli jest śladowy;

– mają intensywny smak;

– mają prosty skład;

– nie zawierają alergenów – np. do pasztetu nie dodaje się jajek;

– nie zawierają glutenu – są to wędliny bezpieczne dla osób z nietolerancją na ten składnik;

– w ofercie szeroki wybór wędlin drobiowych bez dodatku przypraw – wyłącznie na bazie soli – co czyni je znakomitą propozycją dla najmłodszych.

Idź do oryginalnego materiału