Domowe przetwory, więc bezpieczne? Nie zawsze. Przez jeden błąd możesz trafić na SOR

kobieta.gazeta.pl 22 godzin temu
Uwielbiamy przygotowywać przetwory, ciesząc się ich smakiem cały rok. Bywa jednak, iż niedopilnowanie kilku szczegółów może skończyć się kontaktem z groźną bakterią. Jakie są oznaki zatrucia jadem kiełbasianym? Zachowaj czujność.
Przygotowywanie domowych przetworów to nie tylko kwestia smaku i tradycji, ale przede wszystkim bezpieczeństwa. Niewłaściwe warunki przechowywania czy zbyt krótka pasteryzacja mogą sprzyjać rozwojowi wyjątkowo niebezpiecznej bakterii - Clostridium botulinum. Jak podaje Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gnieźnie produkuje ona silną neurotoksynę (jad kiełbasiany) powodującą botulizm, czyli groźną chorobę zakaźną, który najczęściej nabywamy drogą pokarmową.


REKLAMA


Zobacz wideo Magda Narożna o "Tańcu z gwiazdami". "Dużo razy odmawiałam" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]


W jakich przetworach może być jad kiełbasiany? Trucizna czyha nie tylko w wyrobach mięsnych
Do głównych źródeł zatrucia należy źle konserwowana żywność, w której rozwinęły się bakterie Clostridium botulinum. Problem dotyczy w głównej mierze wyrobów mięsnych, owocowych i warzywnych. Niewykluczone jest też, iż do zatrucia dojdzie po spożyciu nieodpowiednio przechowywanych ryb i owoców morza. Winowajcą jest niedostateczna obróbka termiczna oraz zbyt niskie stężenie soli i kwasu, które sprzyjają rozwojowi bakterii i produkcji toksyn.


Dlatego tak ważne jest staranne i uważne podejście do procesu wekowania - co najmniej 3-krotne gotowanie. Pośpiech jest złym doradcą, więc nie próbuj niczego przyśpieszać podczas przygotowywania słoików. najważniejsze jest przestrzeganie zasad higieny osobistej przy obróbce żywności. Należy także za każdym razem sprawdzić datę ważności produktu i unikać spożywania produktów o podejrzanym zapachu lub wyglądzie.


przetwory Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl


Jakie są objawy botulizmu? Miej świadomość i nie lekceważ symptomów
Mimo iż botulizm występuje rzadko, to nie należy go lekceważyć, gdyż stanowi realne zagrożenie dla naszego zdrowia, a choćby życia. Okres inkubacji trwa 12-36 godzin od momentu zjedzenia skażonej toksyną żywności. Objawy zaczynają się od problemów z wymową, zaburzeniami połykania, widzenia. Mogą również wystąpić wymioty, zawroty głowy i biegunka, a także porażenie wiotkie mięśni szkieletowych. W razie jakichkolwiek podejrzeń zatrucia należy niezwłocznie udać się do lekarza lub wezwać pogotowie ratunkowe.


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału