Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) przygotowuje się do wprowadzenia zakazu stosowania talku jako składnika żywności, leków i kosmetyków. Co mogłoby go zastąpić?
W badaniach klinicznych udowodniono zwiększone ryzyko zachorowania na raka jajnika wśród kobiet, u których w dzieciństwie stosowano talk w okolicy narządów płciowych.
Od 2024 roku talk znajduje się ona liście substancji prawdopodobnie kancerogennych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).
W przemyśle spożywczym talk stosuje się powszechnie m.in. w gumach do żucia, cukierkach, suplementach diety, lekach, do powlekania serów oraz jako substancję antyzbrylającą do mąki i ryżu.
W przemyśle kosmetycznym wykorzystywany jest jako pochłaniacz wilgoci albo składnik produktów do makijażu.
Ze względu na częste współwystępowanie w kopalniach talku i azbestu Amerykańska Agencja Żywności i Leków zaapelowała do producentów, aby badali swoje produkty pod kątem tego zanieczyszczenia.
Podczas zwołanego przez FDA pod koniec maja br. panelu ekspertów dotyczącego talku większość uczestników postulowała wycofanie go z produktów podlegających nadzorowi. Jako bezpieczniejszą alternatywę wskazano stearynian magnezu, który charakteryzuje się mniejszym ryzykiem inhalacji, korzystniejszym profilem eliminacji oraz brakiem udowodnionego ryzyka kancerogenezy.
Źródło: Polska Liga Walki z Rakiem, medscape.com