Awokado twarde jak kamień, a tost czeka. Zrób to i poczekaj. Będzie miękkie jak masło

kobieta.gazeta.pl 18 godzin temu
Jak zmiękczać awokado, by nie czekać kilku dni? Twarde potrafi zepsuć kulinarne plany, zwłaszcza gdy marzysz o kremowej paście lub sałatce. Na szczęście istnieje kilka sprawdzonych metod, od naturalnych po ekspresowe, które pozwolą cieszyć się dojrzałym owocem choćby w kilkanaście minut.
Awokado to prawdziwa bomba zdrowia. Jak podaje zdrowie.gazeta.pl, zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, potas, witaminy E i B, a przy tym doskonale syci i wspiera pracę serca oraz układu nerwowego. Nic dziwnego, iż wielu z nas sięga po nie regularnie - do sałatek, past, tostów czy koktajli. Problem zaczyna się wtedy, gdy po przekrojeniu owocu okazuje się, iż jego wnętrze jest twarde jak kamień. Niedojrzałe awokado może zrujnować każdy kulinarny plan. Jak więc przyspieszyć jego dojrzewanie?


REKLAMA


Zobacz wideo Pasta z awokado z fantastycznym sosem. Doskonała do kanapek


Co zrobić, żeby zmiękczyć awokado? Poznaj metody, które naprawdę działają
Najpopularniejszą i najbezpieczniejszą metodą jest pozostawienie awokado w temperaturze pokojowej. Proces dojrzewania może zająć od jednego do trzech dni, ale jest całkowicie naturalny. jeżeli jednak zależy nam na szybszym efekcie, warto sięgnąć po trik z papierową torbą. Wystarczy wrzucić do niej jabłko lub banana, a etylen przez nie wydzielany przyspieszy zmiękczanie owocu.


Dla niecierpliwych pozostają jeszcze sposoby termiczne. Wykorzystaj piekarnik nagrzany do 100°C i trzymaj w nim owoc przez 5-10 minut. Natomiast w mikrofalówce podgrzewaj przez 15-20 sekund. Te metody mogą nieco wpłynąć na smak i strukturę miąższu. Warto więc traktować je jako ostatnią deskę ratunku, a nie codzienną praktykę.


Awokado (zdjęcie ilustracyjne)Fot. ddcreativohn/Pixabay


Jakie awokado nie nadaje się do jedzenia? Unikaj, choćby jeżeli wyglądają dobrze
Owoc, który wydziela kwaśny zapach lub ma intensywnie brązowy, plamisty miąższ, jest zepsuty. Niebezpieczne są też czarne nitki i przebarwienia, które świadczą o rozpoczętym procesie gnicia. Co ciekawe, także zbyt twarde awokado - mimo iż teoretycznie "zdrowe" - może sprawić nam kłopoty. Jego smak bywa gorzki, a strawność znacznie obniżona, co może skutkować dolegliwościami żołądkowymi. Bezpiecznym wskaźnikiem dojrzałości pozostaje test nacisku (miąższ powinien lekko się uginać) oraz kolor pod szypułką - zielony lub żółtawy to znak, iż jest dobre, natomiast brązowy - lepiej odpuścić.
Idź do oryginalnego materiału