Kawa a zdrowe starzenie się - wyniki badania
O tym, iż kawa pomaga kobietom zdrowiej się starzeć, po raz pierwszy usłyszeli uczestnicy ostatniego kongresu Amerykańskiego Towarzystwa Żywienia (ASN).
Naukowcy przeanalizowali dane dietetyczne zebrane od ponad 47 tys. kobiet, które brały udział w badaniu Nurses’ Health Study. Obserwacje prowadzono przez 30 lat. Aby zdefiniować "zdrowe starzenie się", badacze zastosowali kompleksowy zestaw kryteriów. Kobiety zostały sklasyfikowane jako zdrowo starzejące się, jeżeli dożyły 70 lat lub więcej bez rozwoju żadnej z 11 głównych chorób przewlekłych, w tym choroby serca lub raka. Musiały również zachować dobre zdrowie psychiczne i sprawność fizyczną, nie wykazywać oznak znaczącego upośledzenia funkcji poznawczych i nie skarżyć się na problemy z pamięcią. Reklama
Naukowcy skupili się na związku między spożyciem kofeiny a zdrowym starzeniem się, uwzględniając przy tym inne ważne czynniki związane ze stylem życia, m.in. masę ciała, poziom aktywności fizycznej, palenie czy spożycie alkoholu.
Korzystając z zatwierdzonych kwestionariuszy, badacze ocenili częstotliwość spożycia kofeiny, której źródłem były różne napoje, nie tylko kawa. Do 2016 roku ponad 3,7 tys. kobiet biorących udział w badaniu spełniało wszystkie wymagania, aby zostać uznanymi za zdrowe osoby w podeszłym wieku. W średnim wieku, w wieku 45-60 lat, kobiety te zwykle spożywały średnio 315 mg kofeiny dziennie. Ponad 80 proc. kofeiny pochodziło z regularnego spożycia kawy.
Naukowcy nie znaleźli żadnego istotnego związku między piciem kawy bezkofeinowej lub herbaty a zwiększonym prawdopodobieństwem zdrowego starzenia się. Co ważne, każda dodatkowa mała szklanka napoju gazowanego - innego głównego źródła kofeiny - wiązała się z o 20-26 proc. niższym prawdopodobieństwem zdrowego starzenia się, co, jak wskazują eksperci, potwierdza, iż nie wszystkie źródła kofeiny przynoszą korzyści.
"Pierwsze takie badanie"
"Podczas gdy poprzednie badania wiązały kawę z indywidualnymi wynikami zdrowotnymi, nasze badanie jest pierwszym, które ocenia wpływ kawy na wiele obszarów starzenia się na przestrzeni trzech dekad" - zauważa prof. Sara Mahdavi z Uniwersytetu w Toronto. Jej słowa przytacza m.in. "Medical Xpress".
Mahdavi sugeruje, iż pięćdziesięciolatki wypijające od jednej do trzech filiżanek kawy dziennie mogą uniknąć w starszym wieku chorób przewlekłych i dłużej zachować zdrowie fizyczne, psychiczne i umysłowe. Umiarkowanemu spożyciu kawy powinny jednak towarzyszyć inne zdrowe zachowania, takie jak regularne ćwiczenia, zdrowa dieta i unikanie palenia.
Mahdavi zauważa też, iż choć kawa może przedłużać życie w dobrym zdrowiu, to nie znaczy, iż jest to sposób na zdrowie dla wszystkich kobiet. Podkreśla, iż wyników nie należy traktować jako ogólnej rekomendacji dla wszystkich, aby zaczęli pić kawę lub zwiększyli jej spożycie w celu osiągnięcia długowieczności. Są bowiem takie osoby, które muszą uważać z kofeiną.
Kawa wyróżnia się na tle innych napojów
Profesor David Kao z Uniwersytetu Kolorado, który nie uczestniczył w badaniu, a jest jednym z najbardziej znanych badaczy tego zagadnienia, odnosząc się do nowych obserwacji, a także innych badań, które do tej pory przeprowadzono, w wypowiedzi dla CNN zauważa, iż wydaje się, iż kawa zapewnia szczególne korzyści w porównaniu z innymi napojami zawierającymi kofeinę. Konieczne są jednak dalsze badania, które uwzględniałyby m.in. inne grupy wiekowe, jak i dodatki, które mogą wpływać na adekwatności napoju.
W najbliższym czasie naukowcy planują zbadać, w jaki sposób określone związki bioaktywne w kawie oddziałują na genetyczne i metaboliczne markery starzenia, zwłaszcza u kobiet. Zrozumienie tych mechanizmów może pomóc w opracowaniu spersonalizowanych podejść medycznych w celu ułożenia diet, które wspierają długowieczność i zdrowie poznawcze.
CZYTAJ TAKŻE: