Żywienie dojelitowe. Szansa na normalne funkcjonowanie
            
                        Zdjęcie: Konferencja Prasowa Fresubin            
            
            
            
            
                            
                        Każdego dnia w polskich szpitalach hospitalizowanych jest kilkadziesiąt tysięcy pacjentów. Aż co trzeci z nich już w chwili przyjęcia jest niedożywiony. To dramatyczna statystyka, biorąc pod uwagę, iż niedożywienie wpływa na wyniki terapii, gojenie się ran, odporność czy tolerancję farmakoterapii. Mimo to choćby 80 proc. chorych nie otrzymuje odpowiedniego leczenia żywieniowego. Tymczasem żywienie kliniczne – niezależnie od tego, czy prowadzone doustnie, dojelitowo czy pozajelitowo – jest integralnym elementem skutecznej terapii. I jest nie do przecenienia – o tym rozmawiali eksperci podczas konferencji prasowej marki Fresubin, producenta żywności  leczniczej stosowanej w żywieniu dojelitowym.Żywienie kliniczne to nie „dodatek”, ale pełnoprawny element leczeniaNiedobory pokarmowe obniżają skuteczność farmakoterapii i zwiększają ryzyko powikłańPrawie 1/3 pacjentów w polskich szpitalach jest niedożywiona już w dniu przyjęciaŻywienie dojelitowe pozwala chorym pracować, podróżować i prowadzić aktywne życie                                
                    
        
    











