Zupa groszkowa – można ją robić przez cały rok. Ale jeżeli szukasz pomysłu na lekki, wiosenny obiad lub kolację, ta zupa groszkowa będzie strzałem w dziesiątkę. Ugotowana z mrożonego groszku jest równie smaczna i przepięknie zielona. Porcja o wadze 250 g ma 2.2 wymiennika, w tym 1.4 WW i 0.8 WBT. 100 g ma 52 kcal.
Przygotujesz ją z kilku prostych składników, a efekt zaskoczy Cię delikatnością i świeżym, lekko cytrynowym aromatem. Zielony groszek, podsmażona cebulka, kremowa śmietanka i nutka czosnku – wszystko razem tworzy idealnie zbalansowany krem, który smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To danie idealne, kiedy chcesz zjeść coś pysznego i zdrowego, a nie masz zbyt wiele czasu.

Zupa groszkowa
4
porcje30
minut52
kcal0.8
0.5
0.3
54
gWartość odżywcza w 100g
Składniki
400 g groszku mrożonego (lub świeżego)
500 ml bulionu warzywnego
100 g cebuli
10 g czosnku
20 g oliwy
30 g śmietanki 30%
3 łyżki soku z cytryny
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Cebulę drobno pokrój i podsmaż ją na rozgrzanej w garnku oliwie aż będzie delikatnie zrumieniona. Dodaj pokrojony drobno czosnek i smaż aż do lekkiego zrumienienia.
- Do garnka dodaj groszek, wlej bulion i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 10 minut. Groszek w tym czasie powinien być już miękki. Dodaj śmietankę, sok z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zmiksuj. Można serwować
Smacznego