Zupa groszkowa

3mamcukier.pl 4 dni temu

Zupa groszkowa – można ją robić przez cały rok. Ale jeżeli szukasz pomysłu na lekki, wiosenny obiad lub kolację, ta zupa groszkowa będzie strzałem w dziesiątkę. Ugotowana z mrożonego groszku jest równie smaczna i przepięknie zielona. Porcja o wadze 250 g ma 2.2 wymiennika, w tym 1.4 WW i 0.8 WBT. 100 g ma 52 kcal.

Przygotujesz ją z kilku prostych składników, a efekt zaskoczy Cię delikatnością i świeżym, lekko cytrynowym aromatem. Zielony groszek, podsmażona cebulka, kremowa śmietanka i nutka czosnku – wszystko razem tworzy idealnie zbalansowany krem, który smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To danie idealne, kiedy chcesz zjeść coś pysznego i zdrowego, a nie masz zbyt wiele czasu.

Drukuj

Zupa groszkowa

Porcje

4

porcje
Prep time

30

minut
Kalorie

52

kcal
Wymienniki

0.8

WW

0.5

WBT

0.3

Węglowodany

54

g

Wartość odżywcza w 100g

Składniki

  • 400 g groszku mrożonego (lub świeżego)

  • 500 ml bulionu warzywnego

  • 100 g cebuli

  • 10 g czosnku

  • 20 g oliwy

  • 30 g śmietanki 30%

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Cebulę drobno pokrój i podsmaż ją na rozgrzanej w garnku oliwie aż będzie delikatnie zrumieniona. Dodaj pokrojony drobno czosnek i smaż aż do lekkiego zrumienienia.
  • Do garnka dodaj groszek, wlej bulion i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 10 minut. Groszek w tym czasie powinien być już miękki. Dodaj śmietankę, sok z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zmiksuj. Można serwować

Smacznego

Idź do oryginalnego materiału