Wielkanocne informacje o… jajkach. To warto wiedzieć

angora24.pl 1 tydzień temu

Jajko dodaje dużo energii i ma bardzo wiele składników odżywczych:

selen eliminuje z organizmu szkodliwe wolne rodniki i metale ciężkie;

witamina D zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i chroni przed nowotworami;

żelazo buduje hemoglobinę, czyli czerwony barwnik krwi;

cholesterol dobrze zadziała na hormony i wzbogaca nas w witaminy;

fosfor jest ważnym składnikiem kości, zębów, krwi i adekwatnie każdej komórki ludzkiego ciała;

cholina odpowiada za prawidłowy rozwój i pracę mózgu, w tym wspomaga pamięć;

białko jest podstawowym budulcem naszego ciała.

Barwa i jakość

Barwa skorupki jaja zależy od koloru piór kury. Im ciemniejsze upierzenie, tym bardziej ciemne skorupki. Czerwone i brązowe ptaki z czerwonymi płatkami uszu znoszą jajka brązowe. Te białe pochodzą w zasadzie tylko od białych kur, tych, które mają białe pióra i takie same płatki uszu.

Świeżość jajek sprawdza się przez zanurzenie ich w zimnej wodzie. Najświeższe leżą poziomo na dnie naczynia, a stare unoszą się przy powierzchni wody.

Klasy jaj

Jajka dzielą się na klasy. Są cztery:

XL – bardzo duże (powyżej 73 g)

L – duże (63 – 73 g)

M – średnie (53 – 63 g)

S – małe (mniej niż 53 g).

Idź do oryginalnego materiału