Jajko dodaje dużo energii i ma bardzo wiele składników odżywczych:
– selen eliminuje z organizmu szkodliwe wolne rodniki i metale ciężkie;
– witamina D zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i chroni przed nowotworami;
– żelazo buduje hemoglobinę, czyli czerwony barwnik krwi;
– cholesterol dobrze zadziała na hormony i wzbogaca nas w witaminy;
– fosfor jest ważnym składnikiem kości, zębów, krwi i adekwatnie każdej komórki ludzkiego ciała;
– cholina odpowiada za prawidłowy rozwój i pracę mózgu, w tym wspomaga pamięć;
– białko jest podstawowym budulcem naszego ciała.
Barwa i jakość
Barwa skorupki jaja zależy od koloru piór kury. Im ciemniejsze upierzenie, tym bardziej ciemne skorupki. Czerwone i brązowe ptaki z czerwonymi płatkami uszu znoszą jajka brązowe. Te białe pochodzą w zasadzie tylko od białych kur, tych, które mają białe pióra i takie same płatki uszu.
Świeżość jajek sprawdza się przez zanurzenie ich w zimnej wodzie. Najświeższe leżą poziomo na dnie naczynia, a stare unoszą się przy powierzchni wody.
Klasy jaj
Jajka dzielą się na klasy. Są cztery:
XL – bardzo duże (powyżej 73 g)
L – duże (63 – 73 g)
M – średnie (53 – 63 g)
S – małe (mniej niż 53 g).