Wcale nie masło. Według dietetyka to one są najlepsze do smażenia. Obniżają "poziom cholesterolu"

kobieta.gazeta.pl 6 godzin temu
Wybór bywa trudny, bo na rynku jest ich coraz więcej, a każdy kusi adekwatnościami. Jaki jest najzdrowszy tłuszcz do smażenia: masło, oliwa czy olej? Nie wszystkie będą się do tego nadawać. Dietetycy podpowiadają i wymieniają swoje typy.
Smażone potrawy nie są co prawda najczęściej wybierane przez dietetyków, ale mogą stanowić element zdrowej diety. Po warunkiem, iż spożywa się je w umiarkowanych ilościach i przygotowuje na zdrowych tłuszczach. Z pewnością wiele osób słyszało, iż niektóre produkty są zdrowsze od innych, ale ich wartość może się diametralnie zmienić po osiągnięciu wysokiej temperatury. Jakie wybory będą więc najlepsze, a czego unikać jak ognia?


REKLAMA


Zobacz wideo


Który z olejów jest najzdrowszy? Nie chodzi o jeden, a konkretną grupę
Dietetyk Jamie Mok w wywiadzie dla today.com przypomina, iż tłuszcz jest niezbędny dla organizmu, gdyż dostarcza energii i pomaga wchłaniać witaminy. Rekomenduje wybieranie olejów roślinnych. Powód? Są bogate w tłuszcze jedno- i wielonienasycone. Z daleka radzi trzymać się od tropikalnych wyrobów np. oleju kokosowego czy palmowego oraz pochodzenia zwierzęcego np. masła i smalcu, gdyż zawierają całą masę tłuszczów nasyconych. - Badania wykazały, iż zastąpienie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pochodzącymi z olejów roślinnych może pomóc obniżyć poziom całkowitego cholesterolu i cholesterolu LDL, czyli 'złego' - wytłumaczył ekspert.


Na czym smażyć, żeby było najzdrowiej? Dietetyk podzielił się swoimi najlepszymi propozycjami
W kuchni dietetyka na szczególną uwagę zasługują cztery ulubione propozycje olejów.


Olej z awokado. Ma wysoką temperaturę dymienia, neutralny smak, jest bogaty w jednonienasycone tłuszcze, ale odstraszać może jego cena.
Rafinowana oliwa z oliwek. Dobrze sprawdza się do smażenia dzięki wyższej temperaturze dymienia i łagodnemu smakowi.
Oliwa z oliwek extra virgin. Jest bogata w składniki odżywcze, ale ma niską temperaturę dymienia, więc lepiej stosować ją na zimno lub do gotowania w niskich temperaturach.
Olej arachidowy. Tani, stabilny termicznie, o wysokiej temperaturze dymienia, ale nie nadaje się dla osób uczulonych na orzeszki ziemne.


olej z awokadoartoleshko / Getty Images/istock.com


Czy olej trzeba przechowywać w lodówce? To ma znaczenie
Aby zachować i cieszyć się cennymi adekwatnościami tłuszczy, należy je odpowiednio przechowywać. Zaniedbanie tej kwestii może skończyć się również utratą smaku. Najlepsze będzie więc ciemne, chłodne miejsce z dala od promieni słonecznych i innych źródeł ciepła. W przypadku olejów rafinowanych nie jest zalecane trzymanie ich w lodówce, w przeciwieństwie do tych tłoczonych na zimno np. olej lniany, z czarnuszki czy konopny.


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.


Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału