To najgorszy wybór na śniadanie. 80 proc. Polaków się zajada

wiadomosci.gazeta.pl 3 dni temu
Kanapki na śniadanie to popularna opcja w wielu polskich domach. Okazuje się jednak, iż jest to najgorsza opcja na pierwszy posiłek dnia. Uważać powinny m.in. osoby z cukrzycą i insulinoopornością.
Jak wszyscy wiemy, śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinien być urozmaicony, zdrowy oraz sycący. Wielu Polaków na śniadanie sięga po kanapki. Okazuje się jednak, iż nie jest to zbyt zdrowa opcja.


REKLAMA


Zobacz wideo Dietetyk Michał Wrzosek w "Ja wysiadam" wyznaje: "Swojej pierwszej diety nie poleciłbym nikomu"


Śniadanie - kanapki to najgorszy wybór. Ekspert wyjaśnia
Z raportu Agencji Streetcom, na który powołuje się portal Stan Zdrowia, wynika, iż aż 80 procent badanych na śniadanie wybiera kanapki. Drugie ulubione danie to jajecznica, którą wskazało 42 procent osób. Później parówki oraz tosty. Owsiankę wybrało 35 procent ankietowanych, a jogurt 34 procent. 25 procent badanych na śniadanie je warzywa, a 24 procent sałatkę. Tylko 15 procent postawiło na owoce jako swoje śniadanie. Z raportu wynika również, iż w śniadaniówkach dzieci najczęściej, bo aż w 80 procentach przypadków, pojawiają się owoce. W 70 procentach przypadków są tam proste kanapki, natomiast w 60 procentach przypadków także musy owocowe.


Polacy kochają kanapki na śniadanie, jednak Francisco Rosero, który jest specjalistą w zakresie endokrynologii, ostrzega przed takim pierwszym posiłkiem. Ekspert prowadzi profil Endocrinorosero na Instagramie i przekonuje, iż chleb na śniadanie szkodzi. Tłumaczy, iż tak naprawdę każdy rodzaj chleba nie będzie dobrym wyborem na pierwszy posiłek w ciągu dnia. Bez znaczenia, czy jest to białe pieczywo, czy pełnoziarnisty chleb na zakwasie.
Chleb na śniadanie - czy to dobry wybór?
Francisco Rosero podkreślił, iż chleb może być przyczyną zaburzeń metabolicznych. Spalanie tłuszczy utrudnia w tym przypadku wzrost glukozy we krwi po zjedzeniu chleba i wyrzut insuliny. Na ten problem szczególną uwagę powinny zwrócić osoby z cukrzycą, insulinoopornością, a także stłuszczeniem wątroby. Specjalista w dziedzinie endokrynologii wskazuje, iż oczywiście można jeść chleb, ale lepiej nie z samego rana na śniadanie.


Co w takim razie warto jeść na pierwszy posiłek w ciągu dnia? Tutaj ekspert poleca nam przede wszystkim produkty bogate w biało, zdrowe tłuszcze oraz błonnik. Mogą to być na przykład płatki owsiane, jogurt naturalny, jajka, orzechy oraz awokado. Właśnie takie produkty dadzą nam uczucie sytości na dłużej i świetnie sprawdzą się w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi.


Śniadanie - kiedy Polacy jedzą je najczęściej?
Raport Agencji Streetcom wskazuje, iż w ciągu tygodnia 50 procent osób najczęściej je śniadanie w godzinach 7-9 rano. Jedna trzecia śniadanie spożywa później, a dokładnie między 9 a 11. Jedną piątą stanowią z kolei osoby, które swój pierwszy posiłek w ciągu dnia jedzą między 5 a 7 rano. W dni wolne od pracy wzrasta liczba osób, które śniadanie jedzą później od godziny 9 do 11.
Idź do oryginalnego materiału