To dzięki nim żyła 117 lat. Naukowcy odkryli sekret długowieczności najstarszej kobiety w Europie

g.pl 1 tydzień temu
Nie tylko dieta, geny czy codzienna aktywność fizyczna. Sekretem długowieczności hiszpańskiej 117-latki okazały się miliardy mikroorganizmów zamieszkujących jej ciało. Zespół naukowców, który przebadał jej mikrobiom, odkrył zaskakującą różnicę między jej florą bakteryjną a tą, którą posiada przeciętny dorosły człowiek. Wyniki badań mogą zmienić nasze spojrzenie na starzenie i zdrowie jelit.
W sierpniu 2024 r. zmarła María Branyas Morera - jedna z najstarszych mieszkanek Europy. Hiszpanka przeżyła 117 lat, zachowując jasność umysłu i dobrą kondycję. Naukowcy postanowili "prześwietlić" jej geny, metabolizm oraz florę jelitową. Odkryli, iż sekret jej długowieczności mógł kryć się w miliardach dobroczynnych bakterii. Ich wnioski mogą zmienić nasze myślenie o starzeniu i zdrowiu układu pokarmowego.


REKLAMA


Zobacz wideo Nigdy tego nie mów starzejącym się rodzicom


Najstarsza żyjąca kobieta. Mikrobiom jak u trzydziestolatki, czyli co odkryli badacze
Tuż przed swoim odejściem María zwróciła się do doktora Manela Estellera, kierownika Katedry Genetyki na Wydziale Medycznym Uniwersytetu w Barcelonie, z jednym, prostym życzeniem: Proszę, zbadaj mnie. Prośba została oczywiście spełniona.
Chcieliśmy wyciągnąć wnioski z jej konkretnego przypadku, aby pomóc innym ludziom
- mówił Esteller. Jak informuje magazyn "Nature", zespół 40 naukowców pod kierunkiem prof. Estellera przeprowadził serię badań, podczas których pobrano próbki krwi, śliny, moczu i kału. Dostarczyły one wglądu w jej unikalną fizjologię, w tym genetykę, metabolizm i mikrobiom jelitowy. Wyniki były zdumiewające - stan jelit Marii okazał się niemal taki sam jak u osób kilkadziesiąt lat młodszych. W jej próbkach znaleziono wyjątkowo bogatą florę bakteryjną, z przewagą dobroczynnych bakterii z rodziny Bifidobacteriaceae, które u osób starszych niemal nie występują. To właśnie te mikroorganizmy odpowiadają za trawienie, produkcję witamin i łagodzenie stanów zapalnych. Inaczej mówiąc, 117-latka miała "mikrobiotę młodego człowieka", co - zdaniem naukowców - mogło chronić ją przed chorobami i wzmacniać odporność.
Badacze zwracają uwagę, iż z wiekiem liczebność i różnorodność flory jelitowej ubożeje, co sprzyja starzeniu się organizmu. U Marii proces ten postępował zdecydowanie wolniej. W jej mikrobiomie dominowały pożyteczne bakterie, a poziom szkodliwych patogenów pozostawał niski. Wyniki sugerują, iż zachowanie "młodego" mikrobiomu może być kluczem do długowieczności. Jednocześnie specjaliści podkreślają, iż to zaledwie jeden przypadek i nie można wyciągać zbyt pewnych, dalekosiężnych wniosków.


Co robić, by długo żyć? Przepis na zdrowie od superstulatki
Sam mikrobiom nie tworzy się z niczego. Hiszpanka stosowała niezwykłą w swej prostocie dietę - jadła dużo warzyw, owoców, oliwy z oliwek i roślin strączkowych, unikała przetworzonej żywności i codziennie wypijała trzy naturalne jogurty. Tym samym dostarczała organizmowi żywych kultur bakterii probiotycznych. Badania naukowe potwierdzają, iż regularne spożywanie jogurtów i produktów fermentowanych pomaga utrzymać szeroką populację Bifidobacterium i Actinobacteriota w jelitach. Równie ważne były jej codzienne spacery (służące podtrzymaniu aktywności fizycznej), silne więzi rodzinne oraz brak używek, bowiem 117-latka nie paliła papierosów ani nie piła alkoholu.


Nie bez znaczenia okazały się także geny. Analiza DNA Marii ujawniła warianty sprzyjające mocnemu układowi odpornościowemu i ochronie przed nowotworami czy chorobą Alzheimera. Jej metabolizm tłuszczów był wyjątkowo sprawny, co przekładało się na niski poziom "złego" cholesterolu.
Źródła: nature.com, tvn24.pl, guinnessworldrecords.com, national-geographic.pl, onet.pl


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.


Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału