Tak gotujesz bób? Pozbawiasz go cennych składników odżywczych
Zdjęcie: bób
Paczuszki z jędrnymi ziarnami kuszą ze straganów i czasem naprawdę ciężko im się oprzeć. Bobem zajadamy się już od kilku tygodni – i na zdrowie! Ale, by faktycznie ta przekąska była nie tylko smaczna, ale i pełna cennych wartości odżywczych, trzeba wiedzieć, jak ją dobrze przygotować. A przede wszystkim – jak tego NIE robić. Niestety, wiele osób źle gotuje bób i nie korzysta z całego potencjału tych strączków.Bób to skarbnica białka, błonnika, potasu i witamin z grupy BChoć ma niski indeks glikemiczny, po ugotowaniu rośnie on dwukrotnie – cukrzycy muszą uważaćTo warzywo strączkowe zawiera naturalną lewodopę, która wspiera układ nerwowyNie wrzucaj bobu do zimnej wody! To błąd, który kosztuje cię smak i składniki odżywcze