Od 13 maja bieżącego roku w gospodarstwach komercyjnych zaczęło obowiązywać szczepienie kur i indyków przeciwko rzekomemu pomorowi drobiu. Reguluje to rozporządzenie ministra rolnictwa, które zobowiązuje fermy drobiu do stosowania wzmocnionych środków bioasekuracji, chroniących ptaki przed chorobami zakaźnymi.
Oznacza to konieczność m.in. wyposażenia gospodarstwa w maty lub niecki dezynfekcyjne przed wejściami do budynków z drobiem i wyjściami z nich oraz przed wjazdami do gospodarstw i wyjazdami z nich. Obowiązuje też stosowanie środków bezpieczeństwa biologicznego i ochrony osobistej, oczyszczania i odkażania sprzętu oraz narzędzi używanych do utrzymywania drobiu.
Właściciele ferm drobiu muszą prowadzić i przechowywać dokumentację dotyczącą środków odkażających, deratyzacji i dezynfekcji; śmiertelności; a także prowadzić rejestr środków transportu do przewozu ptaków, jaj, paszy lub produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego wjeżdżających na teren gospodarstwa.
Jak wynika z rozporządzenia, gospodarstwa muszą być wyposażone w kontener lub osobne pomieszczenie do przetrzymywania padłego drobiu, a także w środki odkażające umożliwiające bieżącą, ciągłą dezynfekcję przez co najmniej 7 dni.
Według Inspekcji Weterynaryjnej, w 2025 roku w gospodarstwach komercyjnych, stwierdzono 24 ogniska rzekomego pomoru drobiu (ND), w których utrzymywano łącznie ponad 2 mln sztuk drobiu. Ostatnie ognisko wykryto 29 kwietnie br. na fermie utrzymującej ok. 569 tys. indyków rzeźnych i ponad 7, 1 tys. gęsi rzeźnych znajdującej się w miejscowości Skrzany (gmina Gostynin, powiat gostyniński) w województwie mazowieckim.
W gospodarstwach niekomercyjnych (chów przyzagrodowy) w br. wyznaczono 27 ognisk, w których utrzymywano łącznie 1 061 sztuk drobiu.