Przepis Pawła Suwały szefa kuchni bistro Minute Steak Corner na BioBazarze
Ta wielkopolska klasyka powstaje z tartych surowych ziemniaków, mąki i jajek. Po starciu z czasem ziemniaki zmieniają kolor na ciemniejszy, im więc dłużej zaczekamy, przed ugotowaniem klusek, tym kluski będą ciemniejsze. Tradycyjnie podaje się szare kluski z zasmażaną kiszoną kapustą i koniecznie z okrasą. Kluski mają ciekawą postrzępioną strukturę.
Danie wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych woj. wielkopolskiego.
Sugestia odmian: Irys, Irga, Vineta, Melody.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków EKO typ C np. Melody Ekologiczne Gospodarstwo Hipsz
- 2 jajka EKO z Gochówki Fabryka Deli
- 170gr mąki pszennej EKO Adam Furgała
- 20 g mąki ziemniaczanej EKO Biosprawiedliwi
Krok po kroku:
- Zetrzyj obrane ziemniaki na drobnych oczkach. Odciśnij dobrze z wody i przełóż do drugiej miski.
- Dodaj jajka, mąkę, sól ok 4 g, mąkę ziemniaczaną i skrobię, która zostanie w misce po wylaniu wody.
- Krótko wyrób ciasto pół gęste, tak aby trzymało kształt, ale spływało z łyżki.
- Wrzucaj kluski z łyżki na wrzątek osolony. Niech się parzą w wodzie ok 8-10 min po wypłynięciu na powierzchnie .Od razu podawaj.
- Podawaj z cebulą ze skwarkami lub twarogiem.