Szare kluski

biobazar.org.pl 2 miesięcy temu

Przepis Pawła Suwały szefa kuchni bistro Minute Steak Corner na BioBazarze

Ta wielkopolska klasyka powstaje z tartych surowych ziemniaków, mąki i jajek. Po starciu z czasem ziemniaki zmieniają kolor na ciemniejszy, im więc dłużej zaczekamy, przed ugotowaniem klusek, tym kluski będą ciemniejsze. Tradycyjnie podaje się szare kluski z zasmażaną kiszoną kapustą i koniecznie z okrasą. Kluski mają ciekawą postrzępioną strukturę.

Danie wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych woj. wielkopolskiego.

Sugestia odmian: Irys, Irga, Vineta, Melody.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków EKO typ C np. Melody Ekologiczne Gospodarstwo Hipsz
  • 2 jajka EKO z Gochówki Fabryka Deli
  • 170gr mąki pszennej EKO Adam Furgała
  • 20 g mąki ziemniaczanej EKO Biosprawiedliwi

Krok po kroku:

  1. Zetrzyj obrane ziemniaki na drobnych oczkach. Odciśnij dobrze z wody i przełóż do drugiej miski.
  2. Dodaj jajka, mąkę, sól ok 4 g, mąkę ziemniaczaną i skrobię, która zostanie w misce po wylaniu wody.
  3. Krótko wyrób ciasto pół gęste, tak aby trzymało kształt, ale spływało z łyżki.
  4. Wrzucaj kluski z łyżki na wrzątek osolony. Niech się parzą w wodzie ok 8-10 min po wypłynięciu na powierzchnie .Od razu podawaj.
  5. Podawaj z cebulą ze skwarkami lub twarogiem.
Idź do oryginalnego materiału