Sok z żurawiny zmniejsza ryzyko raka? Fakty, mity i wnioski z najnowszych badań
Zdjęcie: sok z żurawiny
Sok z żurawiny uchodzi za „supernapój” – bogaty w przeciwutleniacze, reklamowany jako wsparcie odporności i układu moczowego. Z badań laboratoryjnych wynika, iż może hamować rozwój nowotworu aż o 90%. Co dokładnie wiadomo na ten temat?Ekstrakty z żurawiny zahamowały wzrost komórek raka jelita w probówkach choćby o 90%W globalnych ocenach WCRF/AICR owoce jako grupa mają „ograniczone – sugerujące” działanie ochronne wobec nowotworów jamy ustnej, gardła i przełykuDowody wciąż są niepełne, ale badania obiecujące
















![Ks. Bartosz Rajewski: w Kościele grzesznicy mają przyszłość [ROZMOWA]](https://misyjne.pl/wp-content/uploads/2025/02/mid-epa11928793.jpg)