Rozpoczął się sezon owocowo-warzywny – realizowane są kontrole Inspekcji Jakości Handlowej

razemztoba.pl 2 dni temu

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) rozpoczyna sezon kontroli świeżych owoców i warzyw.

– Naszym celem jest szybkie reagowanie na wszelkie sygnały i podejrzenia nieprawidłowości, aby zapewnić konsumentom wysoką jakość i bezpieczeństwo produktów – zadeklarował szef IJHARS, dr Przemysław Rzodkiewicz podczas briefingu prasowego, który odbył się 23 kwietnia 2025 r. na giełdzie owocowo-warzywnej w Broniszach k. Warszawy.

Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stefan Krajewski podkreślił, iż nad bezpieczeństwem żywnościowym i bezpieczeństwem żywności czuwają wszystkie instytucje i inspekcje kontroli podległe Ministerstwu Rolnictwa.

– Przede wszystkim promujemy polską, zdrową żywność, ale częścią tej promocji jest również rzetelna informacja. Konsument, podejmując decyzje zakupowe, ma prawo wiedzieć, z jakiego kraju pochodzą towary i jakie wymagania jakościowe wobec naszych partnerów handlowych są przez nas bezwzględnie wymagane. I podstawowy warunek: zaufanie. Konsument musi być pewny, iż faktycznie wszystkie instytucje kontroli działają w jego – konsumenta – interesie. Tu nie może być żadnych wyjątków lub usprawiedliwianych okoliczności – stwierdził Stefan Krajewski.

Podkreślił, iż dla resortu rolnictwa bardzo ważne jest, aby polscy konsumenci stawiali na polskie produkty. Stąd rekomendacja ministra, by korzystać z lokalnych rynków i sięgać po produkty lokalnych producentów.

– Konsumenci oczekują bezpiecznych, świeżych i odpowiednio oznakowanych produktów, natomiast rolnicy i handlowcy liczą na sprawiedliwą ocenę ich pracy i wsparcie w budowaniu zaufania do polskich produktów – powiedział Stefan Krajewski.

Podkreślił wagę codziennej pracy inspektorów IJHARS, przypominając, iż kontrolują oni również artykuły spożywcze, które wjeżdżają do Polski. – Przywiązujemy dużą wagę do tego, aby konsumenci otrzymywali prawdziwe i rzetelne informacje o wybieranych przez siebie produktach, o ich kraju pochodzenia i o jakości handlowej – argumentował Krajewski.

Szef IJHARS, dr Przemysław Rzodkiewicz podkreślił, iż początek sezonu na świeże owoce i warzywa to sygnał dla IJHARS do uruchomienia intensywnych kontroli na terenie całego kraju.

– Wraz z rozpoczęciem sezonu na świeże owoce i warzywa Inspekcja będzie na bieżąco monitorować i kontrolować pojawiający się w sprzedaży asortyment. Cieszy nas rosnąca świadomość handlowców w zakresie jakości i wymagań rynkowych. Liczymy na dobrą współpracę, która leży w interesie wszystkich stron, przede wszystkim konsumentów, którzy zasługują na produkty najwyższej jakości – stwierdził dr Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor IJHARS.

Ewa Piszczek, Mazowiecki Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, podkreśliła, iż pod szczególnym nadzorem Inspekcji znajdą się polskie truskawki.

– Handlarze wykorzystują fakt, iż polscy konsumenci są spragnieni krajowych owoców i już zidentyfikowaliśmy podejmowanie prób przesypywania importowanych owoców z Grecji czy Hiszpanii i sprzedawania ich jako polskie – przywołała przykład inspektor Ewa Piszczek.

Jej zdaniem wspomaganie konsumentów w podejmowaniu dobrych wyborów, to jeden z celów strategicznych działalności IJHARS.

Prezes Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego Krzysztof Karpa zapewnił, iż sprzedawcy w Broniszach starają się oferować towar jak najlepszej jakości.

– Bronisze to serce handlu świeżymi owocami i warzywami w Polsce. Jesteśmy największym rynkiem, nie tylko w Polsce, ale również w Europie Środkowo-Wschodniej. Dbamy o to, aby naszym klientom zapewnić jak najlepszej jakości owoce i warzywa, które następnie znajdą się na straganach i w sklepach zaopatrujących się w towar tu, na naszej giełdzie – stwierdził Krzysztof Karpa.

Dodał, iż jest to możliwe również dzięki współpracy z Inspekcjami, w tym IJHARS, która nie tylko kontroluje, ale i edukuje.

– Inspektorzy na Broniszach są codziennie. Dla nas ich obecność nie kojarzy się tylko z kontrolami, ale również z edukacją prowadzoną wśród naszych przedsiębiorców, jak we adekwatny sposób oferować, znakować produkty dobrej jakości – powiedział Krzysztof Karpa.

W ubiegłym roku IJHARS kontrolowała świeże owoce i warzywa podczas kontroli planowych oraz podejmowała działania doraźne, reagując na bieżące krytyczne sytuacje jakie pojawiały się na rynku. Inspektorzy IJHARS odwiedzili łącznie 660 podmiotów: sklepy, hurtownie, centra dystrybucyjne, giełdy hurtowe, itp.

W 309 podmiotach (blisko połowie skontrolowanych) jakość i znakowanie owoców, warzyw oraz ziemniaków nie spełniało wymagań określonych w przepisach.

Więcej o wynikach kontroli pod linkiem TUTAJ.

PAP MediaRoom
Idź do oryginalnego materiału